Ten makaron to dosłownie 10 minut przygotowywania, no, chyba że wybierzesz ten rodzaj makaronu, który gotuje się kilkanaście minut. Jak makaron się ugotuje odlewasz gorącą wodę, wszystkie mieszasz i gotowe. Sos na bazie serka ricotta jest prosty i nie wymaga podgrzewania. Trzeba go jedynie doprawić i nadać mu smak, dodając dodatkowo sok i skórkę z cytryny, aby danie było wyraziste.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– makaron z szynką
MAKARON Z RICOTTĄ I RUKOLĄ
PRZYGOTOWANIE: 10 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 250 g makaronu (penne, farfalle, fusilli, właściwie dowolny)
–200-250 g sera ricotta
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
– pół szklanki tartego parmezanu
– 2 garści rukoli
– świeżo mielony pieprz
– sól
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jak będziesz odlewać wodę z makaronu, to zachowaj między 1/2 a 3/4 szklanki, najlepiej większą porcję, aby nie zabrakło.
- W czasie gotowania makaronu zetrzyj parmezan, skórkę z cytryny, sok z cytryny. Później wszystko robi się bardzo szybko.
- Na patelni lub w dużej misce wymieszaj ser ricotta z mniej więcej 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu. Dodaj od razu parmezan, sok i skórkę z cytryny i dopraw pieprzem i solą.
- Wrzuć gorący makaron, dodaj rukolę i jeszcze dopraw jeśli jest taka potrzeba.
- Podawaj od razu z dodatkiem dodatkowego parmezanu i świeżo mielonego pieprzu.