Na zdjęciach makaron wyda się banalny i w sumie taki jest w przygotowaniu. Nie jest jednak banalny w smaku, kilka dodatków powoduje wyjątkowość tego dania. Sos jest niesamowicie kremowy dzięki dodatkowi orzechów nerkowca. A do tego to niesamowicie zdrowe danie. A jeśli chcesz dodatkowo potraktować to danie wyjątkowo, zrób domowy makaron z mojego pysznego przepisu na domowy makaron.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron z szynką parmeńską i oliwkami
– makaron z kurczakiem
– makaron z pieczarkami
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
Makaron z sosem pomidorowym i kiełkami
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
– 250 g makaronu gnocchi, muszle lub innego
– 3 ząbki czosnku
– pół dużej cebuli
– 300 ml passaty pomidorowej
– 1 papryczka chilli
– pół szklanki orzechów nerkowca
– oliwa do smażenia
– sól, pieprz
– tarty parmezan
– kiełki do podania: różne rodzaje
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, powinien być al dente.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj drobno posiekane chilli. Jego ilość zależy
- Dodaj na patelnię passatę pomidorową i 100 ml wody z gotującego się makaronu. Duś ok 2 minut. Przełóż sos do blendera, dodaj orzechy nerkowca trochę soli i pieprzu i zblenduj na jednolity sos. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby.
- Połącz sos z ugotowanym makaronem, przełóż go na talerze i posyp obficie parmezanem. Dodaj kiełki i podawaj.
SMACZNEGO!