To już mój kolejny przepis na makaron ze szparagami, ale wiedziałam już że mój sos musi być dość wyrazisty aby wszystko smakowało idealnie. Makaron możesz zrobić z dowolnym rodzajem makaronu, choć ten który przyjechał ze mną z Włoch okazał się być idealny. Ale ja lubię makaron jajeczny!
Na zdjęciach widzicie pieczywo, które podałam do makaronu. To nawyk, który przywiozłam ze sobą z Włoch. Włosi po zjedzeniu makaronu resztę sosu dojadają z użyciem pieczywa lub bagietki na którą zgarniają pozostałości z talerza.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron z kurczakiem
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– makaron z kurkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
– Pieczone szparagi z serem feta
MAKARON ZE SZPARAGAMI
Przygotowanie: 10-15 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– porcja makaronu dla 2 osób, około 250 g makaronu
– 100 g sera gorgonzola
– 100 g śmietany 18%
– 50-80 ml białego wina
– 6-8 zielonych szparagów
– 3-4 łyżki drobno startego parmezanu
– sól i pieprz
– 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na patelni rozpuść ser gorgonzola i dodaj do niego śmietanę oraz wino. Podgrzewaj i mieszaj aby uzyskać jednolity sos.
- Szparagi umyj i złam twarde końcówki (zielonych szparagów nie musisz obierać, wystarczy ułamać końcówkę naciskając na nią, reszta szparaga jest już pyszna i chrupiąca). Szparagi pokrój na mniejsze kawałki, zostawiając całe główki. Główki odłóż na bok, a pokrojone szparagi dodaj do sosu. Duś 2-3 minuty po czym dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Dodaj główki szparagów, i duś jeszcze około 2 minut. Całość dopraw w międzyczasie pieprzem.
- Makaron przełóż na talerze, posyp startym parmezanem, natką pietruszki i od razu podawaj.
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM
1 comments
Pyszne, szybkie danie. Szparagi chrupiące, a sos aksamitny. Dziękuję!