Tak jak uwielbiam hummus w mnóstwie jego postaci, tak niesamowicie lubię też inne pasty z kuchni Izraelskiej, Ostatnio na pyszna weekendową kolację zrobiłam ich kilka – klasyczny hummus, muhammara i baba ganoush. Wszystkie są pyszne choć każda nieco inna, ale co najlepsze można je robić w tym samym czasie, szczególnie dwie ostatnie. Dziś zapraszam na przepis na muhammarę.
Polecam Wam też inne pasty na moim blogu:
– przepis na guacamole
– pasta z awokado i jajka
– hummus
– hummus z suszonymi pomidorami
– pasta z wędzonego kurczaka
– pasztet do smarowania
– masło ziołowe
– BABA GANOUSH
– masło czosnkowe
– hummus z soczewicą
– Pasta z wędzonej makreli
MUHAMMARA – PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
– 3 papryki czerwone
– 2 garści orzechów włoskich
– 3-4 łyżki oliwy z oliwek
– pół limonki
– 2 ząbki czosnku
– szczypta soli
– 1 płaska łyżeczka miodu
– pół łyżeczki płatków chilli
– natka pietruszki do posypania
– pestki świeżego granata do posypania
Przygotowanie:
- Do rozgrzanego piekarnika (180 st C) włóż blachę z paprykami. Nie musisz ich kroić, włóż je w całości.
- Piecz papryki przez 20-30 minut w zależności od ich wielkości, obracając je co jakiś czas w trakcie pieczenia. Jeśli skórka papryki zacznie się palić nie przejmuj się, tak być powinno 🙂
- Papryki po wyjęciu najlepiej włożyć do foliowych torebek strunowych, które należy zamknąć. Co to da? Skórka z paryki odejdzie z łatwością. Jeśli nie posiadasz torebek możesz zdjąć skórkę bez tego, uważaj jednak na temperaturę pieczonej papryki.
- Usuń z papryk gniazda nasienne i pokrój miąższ w mniejsze kawałki.
- Do blendera wsyp orzechy włoskie, odkładając kilka aby mój cie posiekać i ozdobić nimi pastę. Rozdrobnij orzechy blendując, po czym dodaj oliwę (1 łyżkę), sok z limonki, paprykę, czosnek, chilli, miód i trochę soli. Blenduj całość do połączenia. Pastę przełóż do miseczki, polej odrobiną oliwy, posiekanymi orzechami, posiekaną pietruszką i pestkami granata.
- Podawaj c pieczywem, chlebkiem pita lub warzywami.
SMACZNEGO!
Uwaga! Pastę możesz przygotować też z gotowej upieczonej papryki dostępnej w sklepie. Znacznie skróci to czas przygotowań.
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM
9 comments
Cudnosci,właśnie takiego przepisu na pastę z papryki szukałam, dzięki za inspirację pozdrawiam
Pasta pyszna w smaku mi jednak wyszedł sos, czym mogę zagęścić by nie stracić smaku?
Dodaj miąższ z białego chleba. Najlepiej podpieczonego w piekarniku i zmiksuj całość jeszcze raz
Dodaj odsączone ciecierzycy z puszki, wprawdzie „zahaczysz” o humus ale nadal będzie wyśmienite.
Pasta rewelacyjna. Dodałam trochę pieczonej dyni hokaido dla zagęszczenia. Polecam 😀
To jest syryjska pasta sama nazwa jest arabska 🙈 syryjczycy spaliliby ci dom za to co napisaliscie tu..
A jak uratować pastę gdy wyszła zbyt czosnkowa ?
szczerze to nie wiem, bo w moim słowniku nie ma pojęcia zbyt czosnkowy. Kocham czosnek!
Czy mogą być 3 kolorowe papryki?