Mówią na niego chlebek a to właściwie ciasto. Najważniejsze, że jest bardzo prosty w przygotowaniu, wręcz idealny do wykorzystania bardzo dojrzałych bananów, które masz w domu. Możesz go oczywiście urozmaicić – dodając różne rodzaje cukru, cynamon lub orzechy. Za każdym razem twój chlebek bananowy może smakować nieco inaczej.
Do mojego wypieku wykorzystałam dwa rodzaje cukru – biały i cukier kokosowy. To dzięki temu drugiemu chlebek ma ciemniejszy kolor.
Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta
– chlebek z pesto
– sernik dyniowy
– placek ze śliwkami
– ciasto dyniowe z czekoladą
– tort czekoladowy z owocami
– szarlotka na kruchym cieście
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami
– sernik z kajmakiem
– Cynamonki z jabłkiem
chlebek bananowy
Przygotowanie: 50 minut
Składniki:
– 140 g miękkiego masła
– 140 g cukru (białego, kokosowego, trzcinowego)
– 2 duże jaja rozmiar L
– 140 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 duże lub 3 małe dojrzałe banany
– dodatkowo: masło i mąka do formy, ew 1 banan do ozdobienia ciasta
Przygotowanie:
- Jaja i masło powinno być wcześniej wyjęte z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej.
- Masło włóż do miski, dodaj cukier (możesz też zmieszać różne rodzaje cukru). Za pomocą miksera połącz z masłem na puszystą masę a następnie dodaj po jednym jajku i szybko zmiksuj do połączenia.
- Banany obierz i zmiksuj lub zgnieć widelcem. Do masła z cukrem dodaj mąkę, proszek o pieczenia i banany. Zmiksuj do połączenia.
- Formę (małą keksówkę) nasmaruj masłem i posyp mąką. Włóż ciasto. Ciasto możesz wykończyć przekrojonym na pół bananem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 40-50 minut, do czasu aż patyczek wbity w ciasto przestanie być lepiący.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
2 comments
Wygląda świetnie. Muszę wypróbować przepis. Dzięki!
Czekam zatem na Twoją opinię 🙂