Kurczak, ziemniaki i coś zielonego – tak na ogół wygląda niedzielny obiad w polskim domu. A zapomniałam o rosole 🙂 Proponuję wam zatem bardziej wykwintną wersję tradycyjnego polskiego obiadu.
– Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
– Pałki z kurczaka w panierce
– Najlepszy kurczak pieczony!
– Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
– Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
– Kurczak w płatkach kukurydzianych
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2022/01/okladka-7-796x1024.jpg)
Przygotowanie: ok 40 minut
Składniki:
– ziemniaki na pure ziemniaczane (ja dodaje jeszcze odrobinę masła i śmietany)
– szparagi – po 4-8 sztuk na osobę, w zależności od wielkości
– pierś z kurczaka na osobę
– 4 łyżki majonezu
– 1 łyżka ostrego sosu typu Tabasco
– pół łyżeczki soli
– 1/4 papryki czerwonej
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka przygotujcie nieco wcześniej. wymieszajcie po łyżeczce soli, pieprzu, czerwonej papryki i suszonej szałwi wraz z 2 łyżkami oliwy. Natrzyjcie kurczaka zalewą min pół godziny przed smażeniem. Przygotujcie mięso na patelni grillowej lub na grillu. Pokrójcie w plasterki i połóżcie na rozłożonym pure.
Ugotujcie szparagi, zwiążcie jednak je wcześniej nitką aby szparagi się nie uszkodziły podczas gotowania. Wyjmijcie z wody kiedy są jeszcze lekko jędrne.
Sos do szparagów:
pokrójcie paprykę bardzo drobno. Wymieszajcie pozostałe składniki i dodajcie paprykę. Podawajcie z ugotowanymi szparagami.
![niedzielnyobiad1](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2012/05/niedzielnyobiad11.jpg)
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2012/05/niedzielnyobiad2.jpg)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
3 comments
świetny pomysł na obiad! a sos wykorzystałam – jest super
przepis na sos kradnę i wykorzystuję w swojej kuchni!
szparagi mogę jeść w każdej postaci, uwielbiam też zupę