Przygotowanie: ok 30 minut
Składniki:
pół opakowania makaronu Parpadelle marki Barilla (szczerze polecam)
3/4 opakowania rukoli
pół szklanki oliwy (dobry gatunek)
2 niewielkie papryczki chili (możecie wyrzucić pestki jeśli nie lubicie ostrości)
2 ząbki czosnku
kawałek parmezanu w kostce (ok 3-5 cm)
garść orzechów piniowych (lub innych jeśli takich nie macie, jednak odradzam orzeszki ziemne)
świeżo mielony pieprz
4-5 plasterków szynki parmeńskiej
8-10 pomidorków koktajlowych
PRZYGOTOWANIE:
Makaron robi się niezwykle szybko, dlatego wstawcie wodę na makaron i jednocześnie zacznijcie przygotowywać pesto. Do blendera wrzućcie czosnek, chili, parmezan, rukolę, orzeszki oraz oliwę. Wszystko mielimy na masę która ma jeszcze niewielkie granulki.
Wstawcie makaron i gotujcie wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni podsmażamy lekko na niewielkiej ilości oliwy szynkę parmeńską (pokrójcie w mniejsze kawałki). Po podsmażeniu dodajcie pesto i 1-2 minuty podgrzejcie. Dodajcie na patelnię ugotowany makaron, tak aby wymieszać składniki. Wyłóżcie na talerze i dodajcie kilka czerwonych pomidorków koktajlowych. Należy zjadać od razu, nie czekając aż ostygnie!
– czerwone pesto
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
I pyszne makarony:
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem, Makaron z tuńczykiem, Makaron z kurkami i szpinakiem, Makaron z polędwicą i pieczarkami, Makaron z boczkiem, Makaron smażony z kurczakiem, Cytrynowy makaron ze szparagami, Lasagne ze szpinakiem, Makaron z bakłażanem – alla norma, Makaron Boeuf Strogonow, Makaron z kurkami, Makaron z tofu, Makaron z pesto i pomidorkami, Makaron bolognese jednogarnkowy, Makaron z szynką parmeńską
Caccio e peppe – rzymski makaron, Pad thai z kurczakiem, Lasagne (lasagne bolognese), Makaron carbonara, Makaron z czerwonym pesto, Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym, Makaron z pieczarkami, Makaron z kurczakiem, Makaron z sosem pomidorowym i klopsami, Makaron z awokado
Makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem, Zupa o smaku lasagne, Makaron z sosem cebulowym, Makaron z boczkiem i szpinakiem, Makaron z wędzonym łososiem, Makaron w pikantnym sosie pomidorowym, Makaron z brokułem, Makaron z indykiem z sosem ziołowym, Makaron z chorizo, Makaron z pieczoną fetą i dynią, Makaron cztery sery, Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą, Makaron primavera z cukinią, Makaron z ricottą i rukolą, Makaron z indykiem i mozzarellą, Makaron z winem i czosnkiem, Makaron z tuńczykiem i pomidorami, Makaron z pesto i kurczakiem, Makaron alla vodka, Makaron z kurczakiem dijon, Makaron z białym pesto, Makaron z grzybami, Spaghetti Napoli – makaron z sosem pomidorowym, Makaron z sosem orzechowym, Prosty makaron – spaghetti aglio e oilo, Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami, Makaron z brokułem i suszonymi pomidorami
4 comments
Ja chyba nie mam ulubionego pesto – do bazyliowego wracam najczesciej, ale rownie chetnie kombinuje ze smakami. Rukolowe lubie bardzo, bo i za rukola przepadam. Makaron + pesto – i wiecej mi nie potrzeba do szczescia 🙂
wiosennie:) lubie kolory:)
zapraszam na konkurs do mnie
oj ale to musiało być pyzne
Muszę wypróbować przepis w tę sobotę – zwykle w soboty robimy pastę, bo jest szybka, a już przejadła mi się z wędzonym na ciepło łososiem czy z boczkiem w sosie pomidorowym…