Przygotowanie: ok 30 minut
Składniki:
pół opakowania makaronu Parpadelle marki Barilla (szczerze polecam)
3/4 opakowania rukoli
pół szklanki oliwy (dobry gatunek)
2 niewielkie papryczki chili (możecie wyrzucić pestki jeśli nie lubicie ostrości)
2 ząbki czosnku
kawałek parmezanu w kostce (ok 3-5 cm)
garść orzechów piniowych (lub innych jeśli takich nie macie, jednak odradzam orzeszki ziemne)
świeżo mielony pieprz
4-5 plasterków szynki parmeńskiej
8-10 pomidorków koktajlowych
PRZYGOTOWANIE:
Makaron robi się niezwykle szybko, dlatego wstawcie wodę na makaron i jednocześnie zacznijcie przygotowywać pesto. Do blendera wrzućcie czosnek, chili, parmezan, rukolę, orzeszki oraz oliwę. Wszystko mielimy na masę która ma jeszcze niewielkie granulki.
Wstawcie makaron i gotujcie wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni podsmażamy lekko na niewielkiej ilości oliwy szynkę parmeńską (pokrójcie w mniejsze kawałki). Po podsmażeniu dodajcie pesto i 1-2 minuty podgrzejcie. Dodajcie na patelnię ugotowany makaron, tak aby wymieszać składniki. Wyłóżcie na talerze i dodajcie kilka czerwonych pomidorków koktajlowych. Należy zjadać od razu, nie czekając aż ostygnie!

– czerwone pesto
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
I pyszne makarony:
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Makaron z tuńczykiem
Makaron z kurkami i szpinakiem
Makaron z polędwicą i pieczarkami
Makaron z boczkiem
Makaron smażony z kurczakiem
Cytrynowy makaron ze szparagami
Lasagne ze szpinakiem
Makaron z bakłażanem – alla norma
Makaron Boeuf Strogonow
Makaron z kurkami
Makaron z tofu
Makaron z pesto i pomidorkami
Makaron bolognese jednogarnkowy
Makaron z szynką parmeńską
Caccio e peppe – rzymski makaron
Pad thai z kurczakiem
Lasagne (lasagne bolognese)
Makaron carbonara
Makaron z czerwonym pesto
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym
Makaron z pieczarkami
Makaron z kurczakiem
Makaron z sosem pomidorowym i klopsami
Makaron z awokado
4 comments
Ja chyba nie mam ulubionego pesto – do bazyliowego wracam najczesciej, ale rownie chetnie kombinuje ze smakami. Rukolowe lubie bardzo, bo i za rukola przepadam. Makaron + pesto – i wiecej mi nie potrzeba do szczescia 🙂
wiosennie:) lubie kolory:)
zapraszam na konkurs do mnie
oj ale to musiało być pyzne
Muszę wypróbować przepis w tę sobotę – zwykle w soboty robimy pastę, bo jest szybka, a już przejadła mi się z wędzonym na ciepło łososiem czy z boczkiem w sosie pomidorowym…