Kiedy pierwszy raz dodałam wódki do potrawy spodziewałam się zupełnie innego efektu. A to jedynie subtelny dodatek smakowy który podkreśla inne składniki, a na dodatek dzięki obróbce cieplnej pozbędziesz się z alkoholu procentów. Warto zrobić ten makaron 🙂
Polecam Ci także inne przepisy:
– zielone pesto
– pesto z rukoli
– makaron z pesto i polędwicą
– makaron z szynką parmeńską i oliwkami
– makaron z kurczakiem
– makaron z pieczarkami
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
penne alla vodka
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 200-250 g makaronu penne lub innego
– 2 łyżki oliwy
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 50-80 ml wódki
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 100 ml śmietanki kremówki
– sól, pieprz, płatki chilli
– listki bazylii i tarty parmezan do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Czosnek pokrój w cienkie plasterki, cebulę w niewielką kostkę, a następnie wrzuć je na patelnię dodając łyżkę oliwy i podsmaż aż zrobią się szkliste. Dodaj puszkę pomidorów oraz wódkę. Duś kilka minut po czym dodaj śmietankę kremówkę, dopraw solą, pieprzem i płatkami chilli.
- Do tak przygotowanego sosu wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj z sosem, a następnie przełóż na talerze. Makaron wykończ parmezanem i świeżymi listkami bazylii.
SMACZNEGO!