Makaron z małżami

Ten makaron jest niezwykle prosty do przygotowania, a do jego przygotowania możesz użyć dużych ciemnych małży lub tych mniejszych białych. Z obiema będzie smakowało pysznie.

Polecam Ci także inne przepisy:
zielone pesto
– pesto z rukoli
– makaron z pesto i polędwicą
– makaron z szynką parmeńską i oliwkami
– makaron z kurczakiem
– makaron z pieczarkami
–  penne z szynką parmeńską 
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami

makaron z małżami

Przygotowanie: ok 20 minut
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI:
– 200 g makaronu spaghetti lub podobnego
– 100 g masła
– 100 ml białego wytrawnego wina
– pół cebuli
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżki natki pietruszki
– 20-30 muli (mniejsze ja te na zdjęciu lub większe ciemniejsze)
– sól oraz pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Na patelni rozpuść połowę masła, dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek, podsmaż 2-3 minuty, dodaj muszle i białe wino. Duś około 5-7 minut.
3. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, a następnie makaron na patelnię, posiekaj i dodaj natkę pietruszki.
4. Ta przygotowany makaron przekładaj na talerze i podawaj.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Makaron z małżami
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Penne alla vodka

Kiedy pierwszy raz dodałam wódki do potrawy spodziewałam się zupełnie innego efektu. A to jedynie subtelny dodatek smakowy który podkreśla...

Zamknij