Penne alla vodka

Kiedy pierwszy raz dodałam wódki do potrawy spodziewałam się zupełnie innego efektu. A to jedynie subtelny dodatek smakowy który podkreśla inne składniki, a na dodatek dzięki obróbce cieplnej pozbędziesz się z alkoholu procentów. Warto zrobić ten makaron 🙂

Polecam Ci także inne przepisy:
zielone pesto
– pesto z rukoli
– makaron z pesto i polędwicą
– makaron z szynką parmeńską i oliwkami
– makaron z kurczakiem
– makaron z pieczarkami
–  penne z szynką parmeńską 
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami

penne alla vodka

Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI:
– 200-250 g makaronu penne lub innego
– 2 łyżki oliwy
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 50-80 ml wódki
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 100 ml śmietanki kremówki
– sól, pieprz, płatki chilli
– listki bazylii i tarty parmezan do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, cebulę w niewielką kostkę, a następnie wrzuć je na patelnię dodając łyżkę oliwy i podsmaż aż zrobią się szkliste. Dodaj puszkę pomidorów oraz wódkę. Duś kilka minut po czym dodaj śmietankę kremówkę, dopraw solą, pieprzem i płatkami chilli.
  3. Do tak przygotowanego sosu wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj z sosem, a następnie przełóż na talerze. Makaron wykończ parmezanem i świeżymi listkami bazylii.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Penne alla vodka
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!