Jak zrobić idealne pieczone ziemniaczki aby były pyszne miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz? Wcześniej trzeba je podgotować, a na koniec upiec w piekarniku. Tym razem wykorzystałam do pieczenia małe, młode ziemniaki, te są bowiem najlepsze, po wstępnym ugotowaniu należy je lekko zgnieść i doprawić. Są przepyszne🙂
Zajrzyj także do moich propozycji obiadowych:
– pieczone ziemniaki
– ziemniaki zapiekane ze śmietaną
– ziemniaki nakrajane
– ziemniaki w mundurkach
– kotlet schabowy
– ragu z kaczki
– szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
– polędwiczki z kurkami
– królik w winie
– polędwiczki z szynką parmeńską
– żeberka barbeue
– pulled pork
– kotlet de volailee
– kurczak na butelce piwa
PIECZONE ZIEMNIAKI Z ROZMARYNEM
Przygotowanie: 1 h
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 700-900 g ziemniaków (najlepiej młodych, małych)
–oliwa z oliwek
– sól i pieprz
– 2- 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki świeżego drobno posiekanego rozmarynu
– 2-3 łyżki tartego parmezanu
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Ziemniaki powinny być miękkie ale uważaj aby ich nie rozgotować.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 st C.
- Przygotuj blachę do pieczenia. Po ugotowaniu ziemniaków odlej z nich wodę, daj im kilka minut przestygnąć. Następnie dodaj 2 łyżki oliwy do garnka i wymieszaj je, tak aby oliwa pokryła wszystkie.
- Przełóż ziemniaki na blachę. Lekko zgnieć każdego ziemniaka, tak aby nie rozdzielił się na kilka części a jedynie był bardziej spłaszczony. Teraz polej ziemniaki jeszcze odrobiną oliwy, dopraw je solą i pieprzem i wstaw do piekarnika.Piecz ziemniaki około 15-20 minut aż skórka nieco ściemnieje, będzie bardziej chrupiąca, a środek pyszny i miękki.
- W tym czasie przygotuj oliwę z ziołami. Wystarczą 2-3 łyżki oliwy, rozmaryn, czosnek przeciśnięty przez praskę, trochę soli i pieprzu do smaku.
- Ziemniaki po upieczeniu wyjmij, polewaj oliwą ziołową i posyp obficie tartym parmezanem. Podawaj!
Uwaga: może się tak zdarzyć że nie przepadasz za rozmarynem. Wykorzystaj wtedy na przykład świeże oregano, też pasuje idealnie 🙂
SMACZNEGO!
I jeszcze zajrzyj do:
– kopytka ruskie
– pierogi ruskie
1 comments
Przy najbliższej okazji chętnie wypróbuję. 🙂