Nie mogę się ostatnio odczepić od pierogów, tym bardziej że jeden z moich czytelników poprosił o instruktaż lepienia pierogów, co już prawie zrobiłam. Już niedługo pojawi się krótkie video z kilkoma patentami na piękne i kształtne pierożki, bo pierogowych przepisów znajdziecie na blogu już naprawdę dużo. Czekam teraz na wiosnę i lato aby przygotować kilka wersji na słodko z owocami 🙂
O tych pierogach dotychczas tylko słyszałam, ale były dla mnie pozytywnym zaskoczeniem. Smakują prawie jak moje przepyszne zapiekanki z pieczarkami, ale w końcu to połączenie pieczarek, cebuli i żółtego sera. Naprawdę polecam Wam przepis.
Polecam Ci także przepisy:
– przepisy na pierogi
– pierogi z soczewicą
– pierogi z mięsem
– pierogi z kaczką
– pierogi ze szpinakiem i fetą
– pierogi z dynią
– pierogi z kaszą gryczaną
– pierogi ruskie
– zielone pierogi
– leniwe
pierogi z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM
Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów
Przygotowanie: 1 h 30 minut
Składniki:
– porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów
– 20-25 pieczarek
– 1 duża cebula
– 200 g żółtego sera typu gouda
– sól, pieprz,
– 1-2 łyżki bułki tartej
– 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Cebulę drobno posiekaj, a pieczarki zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Wystarczy 2-3 minuty aby się zeszkliła. Dodaj starte pieczarki i smaż aż odparuje woda. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem do smaku. Jak pieczarki zmiękną i odparuje się płyn, wyłącz płytę i ostaw do przestygnięcia.
- W tym czasie przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi. Pokrój także ser żółty w bardzo małą kostkę.
- Do przestudzonych pieczarek dodaj bułkę tartą oraz ser żółty. Bułka powinna wchłonąć nadmiar wilgoci i ułatwić Ci lepienie pierogów.
- Ciasto rozwałkuj, nakładaj farsz i zalepiaj brzeg pierogów. Gotowe pierożki gotuj w wrzącej, osolonej wodzie w dużym garnku do czasu kiedy wypłyną na powierzchnię + 1 minutę.
- Pierogi podawaj od razu po ugotowaniu, lub wystudzone i przesmażone na klarowanym maśle, oliwie lub oleju.
- UWAGA: Po ugotowaniu niezjedzone rozłóż pierogi na blacie tak aby się nie stykały. Muszą nieco przeschnąć przed włożeniem ich do pojemnika i do lodówki lub zamrażarki. Jeśli dodatkowe pierogi od razu włożysz do naczynia i nawet dodasz odrobinę tłuszczu, zlepią się ze sobą.
SMACZNEGO!


I jeszcze zajrzyj do:
– kopytka ruskie
– pierogi ruskie
– kotlety ruskie
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł






5 comments
Bardzo dobry przepis na ciasto na pierogi.Nigdy jeszcze nie robiłam z pieczarkami i żółtym serem ,spróbuje.
koniecznie spróbuj, gwarantuję że je polubisz 🙂
bardzo fajny pomysł na farsz 🙂 z żółtym serem pierogów jeszcze nie robiłam 🙂 pycha!
Wyglądają tak, że ślinka cieknie. Z serem pierwszy raz widzę, ale chętnie zrobię i się przekonam, jak smakują 🙂
Robiłam. Wyszły świetne 🤩 Wszyscy w domu zachwyceni 😁 na pewno jeszcze nie raz zrobię 😊 pozdrawiam serdecznie