Pod koniec czerwca pojawiają się jagody i wtedy muszę zjeść jedno z moich ulubionych połączeń, czyli pierogi z jagodami. Pyszne, słodkie, z delikatnym ciastem rozpływającym się w ustach. A do tego słodka śmietanka i jeszcze więcej jagód na górę, idealnie!
Nie polecam zamieniać jagód na borówki, te po ugotowaniu robią się nijakie, bez smaku, szkoda więc Twojego czasu na ich przygotowanie. Zdecydowanie jagody to lepszy wybór!
Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu? Zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Zajedziesz mnie na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTubie, a nawet na TikToku.
Polecam Ci także przepisy:
– przepisy na pierogi
– pierogi z soczewicą
– pierogi z mięsem
– pierogi z kaczką
– pierogi ze szpinakiem i fetą
– pierogi z dynią
– pierogi z bobem
– pierogi z kaszą gryczaną
– pierogi ruskie
– pierogi z żółtym serem i pieczarkami
– zielone pierogi
– leniwe
PIEROGI Z JAGODAMI
Ilość porcji: około 35-45 pierogów
Przygotowanie: 60 minut
Składniki:
– cała porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów (wyjdzie około 35-45 sztuk)
– 1/2 kg świeżych jagód
– 3-4 łyżki cukru drobnego (w zależności od tego jak słodkie są jagody)
– śmietana: 5 łyżek śmietany 18% wymieszanych z 1 łyżką cukru pudru, możesz dosłodzić według własnych preferencji
– dodatkowe jagody i listki mięty do podania
Przygotowanie:
- Przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na ciasto na pierogi.
- Jagody dokładnie umyj i usuń nieczystości, wszelkie listki i inne elementy. Osusz je i dodaj do osuszonych drobny cukier lub nieco mniej cukru pudru. Dostosuj jego ilość do słodkości jagód.
- Ciasto rozwałkuj, wycinaj okrągłe kształty na pierogi, nakładaj na środku porcję jagód i zawijaj. Pierogi gotuj w wodzie z odrobiną oleju przez 2-3 minuty, w zależności od grubości ciasta w pierogach.
- Po ugotowaniu przygotuj śmietankę z cukrem i polej nią pierogi. Ja lubię podawać je posypane dodatkowymi jagodami i ze świeżymi listkami mięty.
- UWAGA: Jeśli chcesz dłużej przechowywać część pierogów, to po ugotowaniu rozłóż pierogi na blacie tak, aby się nie stykały. Muszą nieco przeschnąć z obu stron przed włożeniem ich do pojemnika, lodówki lub zamrażarki.
SMACZNEGO!