W tradycyjnej kuchni polskiej jest wiele rozwiązań umożliwiających zrobienie pełnego obiadu i wykorzystanie wszystkich składników. Podstawą bardzo często jest rosół. Mamy wiele pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu, jarzynową sałatkę którą zrobimy z warzyw. Dziś taki właśnie pomysł, bazujących na rosole z kaczki, który będzie doskonały na pierwsze danie. Z kaczki ugotowanej w rosole oraz z warzyw zrobicie natomiast pyszny farsz do pierogów 🙂
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Polecam Ci także przepisy:
– pierogi ruskie
– pierogi z mięsem
– pierogi z soczewicą
– pierogi z kaszą gryczaną
– pierogi z szpinakiem i serem feta
– pierogi z dynią i serem pleśniowym
– zielone pierogi
– pierogi z bobem
– leniwe
pierogi z kaczką
Ilość porcji: farsz na 50-60 pierogów
Przygotowanie: 50 minut
Składniki:
– 1,5 porcji ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów
– 1 kaczka około 2 kg, możecie użyć mrożonej
– jarzyny z rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 kawałek selera
– sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano
– 8-12 łyżek rosołu
Przygotowanie:
- Kaczkę ugotuj tak jak w przepisie na rosół z kaczki. Ja pokazuję Ci dużą ilość pierogów które przygotowałam z całej kaczki, możesz jednak zmniejszyć ilość i ugotować połowę kaczki lub same kacze nogi.
- Po ugotowaniu rosołu wyjmij mięso i zostaw na 5-10 minut aby wystygło. Teraz obierz kaczkę z mięsa, zostawiając z mięsem także część lub całą kaczą skórę z tłuszczykiem. Dzięki temu farsz będzie bardziej wilgotny.
- Mięso najeży zmielić w maszynce, a na koniec zmielić do farszu także warzywa z rosołu: marchew, pietruszkę oraz seler. Do farszu dodaj trochę rosołu, tak aby mięso nie było suche i łatwo się lepiło. Czas na dodanie przypraw, dosyp oregano (można zamienić na majeranek), sól i pieprz. Ilość zależy od Twoich upodobań, jednak pamiętaj że smak farszu musi być dość wyraźny, bo po ugotowaniu pierogów smak zawsze jest delikatniejszy.
- Przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi. Jeśli tak jak ja masz farsz z całej kaczki, zrób ciasto z 750 g mąki, to powoli Ci na ulepienie ok 50-60 pierogów.
- Ciasto rozwałkuj, nakładaj farsz i zalepiaj brzeg pierogów. Gotowe pierożki gotuj w wrzącej wodzie do czasu kiedy wypłyną na powierzchnię + 1 minutę.
- Jeśli lubisz tak jak ja pierogi odsmażane na tłuszczu, po ugotowaniu pierogów w wodzie polej je odrobiną tłuszczu, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Dopiero wtedy przesmaż pierogi na patelni.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
2 comments
Przyznaję, że nie jestem wielkim miłośnikiem kaczki, ( jak jest to zjadam ), ale patrząc na te zdjęcia, to na pierogi z kaczka mogłabym się w sumie skusić, pozdrawiam
Czy owy farsz mogę przygotować wcześniej i zapasteryzować w słoikach?