Po zrobieniu już chyba wszystkich możliwych tradycyjnych pierogów zaczynam już szukać nowych przepisów, smaków, inspiracji. Do przygotowania pierogów uwielbiam wykorzystywać sezonowe produkty. Tak też jest z kurkami, jeśli tylko pojawią kupcie ich większą ilość aby zrobić te genialnie pyszne pierogi.
Oprócz przepisu na pierogi znajdziecie tu też moją rekomendację ich podania z pysznym palonym masłem z dodatkiem odrobiny bułki tartej i parmezanem. To właśnie ten sposób podania zrobi Wam robotę! Będziecie z pewnością zachwyceni <3
Polecam Ci także przepisy:
– przepisy na pierogi
– pierogi z soczewicą
– pierogi z mięsem
– pierogi z kaczką
– pierogi z bobem
– pierogi ze szpinakiem i fetą
– pierogi z dynią
– pierogi z kaszą gryczaną
– pierogi ruskie
– pierogi z żółtym serem i pieczarkami
– zielone pierogi
– leniwe
PIEROGI Z KURKAMI
Ilość porcji: około 30 pierogów
Przygotowanie: 60 minut
Składniki:
– cała porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów (wyjdzie około 30-40 sztuk)
– 600 g świeżych kurek
– 1 bardzo duża lub 2 mniejsze cebule
– 3-4 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz
– 80 g masła
– 2 łyżki bułki tartej
– kilka łyżek tartego parmezanu
– 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Kurki bardzo dokładnie umyj i osusz. Większe kurki pokrój na mniejsze kawałki, małe możesz zostawić w całości.
- Na dużej patelni lub w woku rozgrzej oliwę (2 łyżki) i wrzuć kurki. Smaż je przez około 15 minut, w połowie smażenia dodając około 1 łyżeczki soli. Kurki potrzebują dość sporo soli aby nabrały smaku.
- W tym czasie drobno posiekaj cebulę, powinna być pokrojona w naprawdę drobną kostkę. Na 1-2 łyżkach oliwy podsmaż cebulę na drugiej patelni, powinna się zeskalić i lekko zacząć rumienić.
- Jak kurki zrobią się miękkie przełóż je na deskę do krojenia i siekaj za pomocą dużego noża. Kurki powinny stać się drobne, mniej więcej wielkości wcześniej krojonej cebuli.
- Teraz połącz ze sobą cebulę i kurki. Jeśli w mieszaninie jest jeszcze trochę soku to podsmaż całość jeszcze przez chwilę, aby woda wyparowała. Dopraw na koniec jeszcze pieprzem i w razie potrzeby solą. Farsz jest już gotowy.
- Przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi.
- Ciasto rozwałkuj, nakładaj farsz i zalepiaj brzeg pierogów. Gotowe pierożki gotuj w wrzącej, osolonej wodzie w dużym garnku do czasu kiedy wypłyną na powierzchnię + 1 minutę.
- Na patelni rozpuść masło. Dodaj do masła sporą szczyptę soli i 2 łyżki bułki tartej. Podgrzewaj jeszcze przez kilka minut aż masło i bułka tarta w środku nieco ściemnieją.
- Pierogi podawaj polane palonym masłem, posypane tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
- UWAGA: Jeśli chcesz dłużej przechowywać część pierogów to po ugotowaniu rozłóż pierogi na blacie tak aby się nie stykały. Muszą nieco przeschnąć z obu stron przed włożeniem ich do pojemnika, lodówki lub zamrażarki.
SMACZNEGO!
1 comments
O mamusiu, muszę koniecznie spróbować 😍