Wiem że kochacie pierogi podobnie jak ja, a jeśli do tego uwielbiacie kuchnię włoską to takie zestawienie będzie dla Was idealne. W ostatni weekendu usiadłam i wspomniałam smak ricotty i sera typu parmezan i tego połączenia, wpadając na pomysł aby zamknąć go w polskim pierogu. Kilka dodatków i wyszły NAJBARDZIEJ GENIALNE PIEROGI jakie kiedykolwiek zrobiłam 🙂 Tak, smakowały mi nawet bardziej niż moje ukochane ruskie.
Polecam Ci także przepisy:
– przepisy na pierogi
– pierogi z soczewicą
– pierogi z mięsem
– pierogi z kaczką
– pierogi z bobem
– pierogi ze szpinakiem i fetą
– pierogi z dynią
– pierogi z kaszą gryczaną
– pierogi ruskie
– pierogi z żółtym serem i pieczarkami
– zielone pierogi
– leniwe
PIEROGI Z RICOTTĄ I PARMEZANEM
Ilość porcji: farsz na 15-18 pierogów
Przygotowanie: 40 minut
Składniki:
– pół porcji ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów (możesz zrobić 30-40 sztuk i całe ciasto ale podwój składniki poniżej)
– 250 g sera ricotta
– 150 g sera typu parmezan (aby było taniej i równie pysznie możesz użyć polskiego sera długo-dojrzewającego, dojrzewanie min 6 miesięcy)
– sól i pieprz
– 4-5 łyżek masła
– pół szklanki świeżych liści szałwi
– do podania: szynka parmeńska (opcjonalnie), parmezan
Przygotowanie:
- Ser dojrzewający zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami i połącz tarty ser z ricottą. Dodaj sporą szczyptę świeżo mielonego pieprzu i wymieszaj.
- W tym czasie przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi.
- Ciasto rozwałkuj, nakładaj farsz i zalepiaj brzeg pierogów. Gotowe pierożki gotuj w wrzącej, osolonej wodzie w dużym garnku do czasu kiedy wypłyną na powierzchnię + 1 minutę.
- Na patelni rozpuść masło. Dodaj do masła świeże listki szałwii i szczyptę soli. Podsmażaj około 2 minut aż szałwia stanie się chrupiąca.
- Pierogi podawaj polane masełkiem szałwiowym, posypane parmezanem. Możesz podać je także z dodatkiem dojrzewającej szynki parmeńskiej.
- UWAGA: Jeśli chcesz dłużej przechowywać część pierogów to po ugotowaniu rozłóż pierogi na blacie tak aby się nie stykały. Muszą nieco przeschnąć z obu stron przed włożeniem ich do pojemnika, lodówki lub zamrażarki.
SMACZNEGO!
I jeszcze zajrzyj do:
– kopytka ruskie
– pierogi ruskie
4 comments
Ta szynka parmeńska obok… pyszności.
dziękuję 🙂
mmm, pysznie wyglądają
Ja z kolei nie przepadam za szynką parmeńską, ale takie dobre pierożki to ktoś mógłby mi zrobić 🙂