Empanadas robi się w wielu miejscach ameryki południowej, środkowej czy w Meksyku. Za każdym razem nieco inaczej, z różnym nadzieniem, z różnym ciastem. Ciasto jednak zawsze jest takie kruche albo półkruche, a nadzienie możecie zrobić takie, jak lubicie najbardziej.
Dziś postawiłam na pyszną wołowinę w meksykańskim stylu, przypominającą nieco moje chilli con carne. Ja zrobiłam ją w wersji pikanej, ale jeśli lubisz łagodniejsze smaki, to zmniejsz ilość chilli i pomiń papryczki jalapeno.
Przygotowanie
Ciasto kruche najlepiej zagnieść rękami albo najpierw wstępnie robotem kuchennym a dokończyć rękami. Ciasto musi trochę odpocząć w lodówce. A później zostaje już tylko lepienie, posmarowanie białkiem i pieczenie.
Lubisz meksykańskie smaki? Zajrzyj koniecznie do takich dań:
Naleśniki meksykańskie
Meksykańska lasagne
Kuchnia meksykańska – przepisy
Sałatka meksykańska z krewetkami
Kurczak pieczony po meksykańsku
Sałatka meksykańska z kurczakiem
Jajka po meksykańsku – huevos rancheros
Burrito z kurczakiem
Fajitas z kurczaka
Chilli sin carne
Tacos z grillowanym kurczakiem
Burrito z chilli con carne
Żeberka barbecue
Tacos z kurczakiem mole
Dynia z chilli con carne
Burrito z kurczakiem
Tacos z kurczakiem i guacamole
Pieczone ziemniaki z guacamole
Nachos z kurczakiem
Tacos z tofu
Tacos z szarpaną wieprzowiną
Tacos z rybą
Bowl burrito z łososiem
Huevos Motuleños – jajka z guacamole
Chilli con carne z dynią i kalafiorem
Enchiladas z kurczakiem
EMPANADAS Z WOŁOWINĄ
Czas przygotowania: 1 h 30 minut
Ilość porcji: 25-28 pierożków
Składniki ciasto empanadas:
– 750 g mąki pszennej
– 250 ml mleka
– 100 g zimnego masła
– 1 żółtko + białko do nasmarowania
– 1/2 łyżeczki soli
Składniki farsz:
– 400 g mielonej wołowiny
– 1 mała cebula
– 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka oregano
– sól i pieprz
– 2-3 łyżki papryczek jalapeno z zalewy
Do podania: domowe guacamole lub inny meksykański sos, kukurydza z puszki, papryczki jalapeno
Przygotowanie:
- Mleko nieco podgrzej, wystarczy chwila, aby zrobiło się ciepłe. Z podanych składników (z jajka tylko żółtko) zagnieć ciasto, możesz to zrobić za pomocą robota kuchennego, choć końcowe zagniatanie robię i tak ręcznie, bo ciasta kruche z większą ilością masła lubią pracę dłońmi.
- Ciasto podziel na 2 lub 3 części, owiń każdą folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie przygotuj farsz. Na oliwie lu oleju podsmaż przez 2 minuty drobno posiekaną cebulę. Dorzuć mielone mięso i smaż, aż przestanie być surowe, rozbijając mięso łopatką.
- Następnie dopraw mięso solą, pieprzem i dodaj obie papryki, kmin rzymski i oregano.
- Do mięsa wlej całą puszkę z krojonymi pomidorami i smaż całość około 10-13 minut, aż sos się zredukuje, mięso powinno przestać mieć płynne części a być zwartym mięsnym sosem. Wtedy dodaj do mięsa drobniej pokrojone papryczki jalapeno i wymieszaj. Sos mięsny wystudź nieco przed lepieniem pierogów.
- Ciasto wyciągaj po 1 części z lodówki, na blacie z odrobiną mąki rozwałkuj na placek 1-2 mm, trochę grubiej niż nasze polskie pierogi. Wykrawaj okręgi, na środku układaj porcję sosu mięsnego i zamknij podobnie jak pierogi. Uwaga, sos mięsny może nieco barwić i być niesforny podczas lepienia, zatem nie nakładaj go bardzo dużo, z wyczuciem.
- Po zalepieniu brzegu jeszcze raz dociśnij obrzeże i zrób końcowe dociskanie za pomocą widelca. Dzięki temu nic nie wypłynie. Przygotowane empanadas układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierożki posmaruj na koniec białkiem, wystarczy posmarowanie na górze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200o C i piecz je przez 25 minut.
- Upieczone pierożki podawaj z guacamole lub innym meksykańskim sosem. Są doskonałe na ciepło i zimo.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
1 comments
Kmin rzymski mielony czy ziarna?