Pesto czerwone powinno mieć w składzie suszone pomidory. Niestety sklepowe wersje to głównie pasta z tradycyjnych pomidorów i olej zamiast oliwy. Koniecznie przygotujcie w domu przepis według opisu poniżej, jestem pewna że zauważycie olbrzymią różnicę.
Jeśli poszukujecie przepisu na inne rodzaje pesto odwiedźcie jeszcze te przepisy: zielone pesto, pesto z rukoli czy makaron z pesto i polędwicą
Przygotowanie: ok 30 minut
Składniki czerwone pesto:
– szklanka suszonych pomidorów w oliwie
– 4 ząbki czosnku
– 5 łyżek tartego parmezanu
– 4 łyżki podprażonych orzechów laskowych
– łyżka koncentratu pomidorowego
– 10 łyżek oliwy z pomidorów
– świeżo mielony pieprz
– dowolny makaron, możecie wybrać ten nadziewany serem typu parmezan
– parmezan do posypania
– świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Przygotowanie pesto jest bardzo proste – wszystkie składniki dokładnie zblendujcie.
Ugotujcie makaron według przepisu na opakowaniu a następne zmieszajcie go razem z pesto. Podawajcie posypane parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
SMACZNEGO!
I pyszne makarony:
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Makaron z tuńczykiem
Makaron z kurkami i szpinakiem
Makaron z polędwicą i pieczarkami
Makaron z boczkiem
Makaron smażony z kurczakiem
Cytrynowy makaron ze szparagami
Lasagne ze szpinakiem
Makaron z bakłażanem – alla norma
Makaron Boeuf Strogonow
Makaron z kurkami
Makaron z tofu
Makaron z pesto i pomidorkami
Makaron bolognese jednogarnkowy
Makaron z szynką parmeńską
Caccio e peppe – rzymski makaron
Pad thai z kurczakiem
Lasagne (lasagne bolognese)
Makaron carbonara
Makaron z czerwonym pesto
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym
Makaron z pieczarkami
Makaron z kurczakiem