Kluski leniwe zwane są także czasami leniwymi pierogami, choć z tymi drugimi nie mają zbyt wiele wspólnego. Kluseczki przygotowuje się z dobrej jakości twarogu i podaje w wersji nieco słodszej niż kopytka. Ja do uzupełnienia słodyczy dodaję jednie cukier waniliowy.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– kopytka ruskie
– dyniowe gnocchi
– knedle ze śliwkami
– zielone pierogi
– raviolo z płynnym żółtkiem
– bliny z kawiorem
– najlepsze ciasto na pierogi
– pierogi ruskie
– pierogi z mięsem
– pierogi z soczewicą
– pierogi z kaszą gryczaną
– pierogi z szpinakiem i serem feta
– pierogi z dynią i serem pleśniowym
– zielone pierogi
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 250 g półtłustego zmielonego twarogu
– 1 jajko M
– szczypta soli
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 3 czubate łyżki mąki pszennej
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 4 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
- Ser do przygotowania leniwych musicie zmielić wcześniej lub kupić w wersji zmielonej. Do sera dodać jajko, połowę cukru waniliowego, szczyptę soli i przesiane mąki. Wszystko wymieszajcie.
- Stolnicę lub roboczy blat podsypcie mąką. Ciasto podzielcie na dwie części które następnie zrolujcie przy użyciu dłoni. Następnie zrolowane ciasto porcjujcie za pomocą noża ukośnie odkrawając kluseczki.
- Zagotujcie wodę w garnku, wrzucajcie kluski partiami i gotujcie aż wypłyną na powierzchnię, po około 1 minucie od wypłynięcia.
- Na patelni rozpuśćcie masło, dodajcie do niego bułkę tartą, smażcie przez ok 2 minuty. Na koniec dodajcie pozostały cukier waniliowy i po minucie zdejmijcie z kuchenki. Gotowe leniwe polejcie masłem.
SMACZNEGO!
Polecam też:
– knedle ze śliwkami