Przygotowanie: ok 10 minut
Składniki:
– 2 garści miksu sałat (roszponka, sałata lodowa, radicchio lub inne) – może być gotowa mieszanka
– 1 gotowana pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
– 1 dojrzałe awokado
– pestki dyni
– świeża bazylia (około 1,5 łyżki posiekanej)
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżka musztardy Dijon
– oliwa z oliwek
– świeżo mielony pieprz
– 6-8 kromek chleba z papryką (lub innego dowolnego)
Na duże talerze nałóżcie sałatę, kurczaka, bazylię i pestki dyni (około 1 łyżki na porcję). Przygotujcie awokado – przekrójcie wzdłuż i przekręćcie. Miąsz ze środka wyjmijcie za pomocą łyżeczki. Jeśli sałatkę przygotowujecie wcześniej, awokado musicie skropić limonką lub cytryną.
Przygotujcie sos z octu ryżowego (lub innego słodkiego) oraz musztardy. Skropcie sosem i oliwą z oliwek. Dodajcie pieczywo i podawajcie od razu.
Smacznego
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
3 comments
To zdecydowanie moje smaki!
i moje też! Musi być pyszna. Na pewno spróbuję sama w domu.
Średnio wyszło, ale nie wiem czy to wina przepisu. Awokado niezbyt się połączyło z innymi składnikami i sosem i miało swój charakterystyczny smak, który sam w sobie niezbyt mi odpowiada, więc liczyłem, że „przejdzie” sosem, a tak nie było…