Wpisz i naciśnij Enter

Ciasto marchewkowe z migdałami

Proponowane przeze mnie ciasto marchewkowe jest bezmleczne i bezglutenowe. Jego jedyną wadą jest cena przygotowania. Mąka migdałowa jest zdecydowanie droższa niż zwykła, ale możecie także kupić całe migdały bez skóry i zmielić je na mąkę – zdecydowane obniży to koszty.

Przygotowanie: ok 60 minut

Składniki:

– 3 łyżki orzeszków piniowych do posypania
– 2 średnie marchewki (200-150 gram)
– 75 g rodzynek sułtanek
– 60 ml białego rumu
– 150 g cukru pudru
– 125 ml oleju
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego naturalnego
– 3 jajka
– 250 dag mielonych migdałów (do kupienia już zmielone)
– 1/2 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
– skórka i sok z 1/2 cytryny

do upieczenia okrągła foremka ok 24 cm średnicy

PRZYGOTOWANIE:

Od razu włączcie piekarnik, ciasto bowiem przygotowuje się dość szybko. Marchewkę zetrzyjcie na mniejszych oczkach tarki, jednak nie na miazgę. Do rondelka należy wrzucić rodzynki i zalać je rumem. Podgrzać i od momentu wrzenia gotować jeszcze około 3 min. Zdjąć z ognia i postawić do przestudzenia.

Na początek do miski wrzucić olej i cukier. Ubić na pulchną masę ok 3 min. Dodać wanilię i jajka. Cały czas miksować aż masa nieco urośnie i stanie się bardzo pulchna.
Do miski z masą dodać rodzynki z rumem, mielone migdały, gałkę, marchewkę oraz skórkę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać tym razem łyżką, tak aby składniki połączyły się.
Przelać ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia. Możecie w tym celu wykorzystać formę do tarty.
Ciasto posypać orzeszkami piniowymi i włożyć do piekarnika na 30-40 min (temperatura 180 st).
Ciasto będzie gotowe kiedy ładnie się zezłoci, a patyczek włożony w ciasto będzie wilgotny, ale nie pozostanie na nim resztka ciasta. Po wyjęciu z piekarnika należy odstawić ciasto na minimum 10 min. Podawać samo lub z kremem z mascarpone (ser mascarpone, cukier, rum).

ciastomarchewkowe1

ciastomarchewkowe2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 comments

  1. Fantastyczny przepis. Na pewno wypróbuję!

  2. marchewkowe ciasto jest pyszne!

  3. Bardzo lubię marchewkowe 🙂 fajny przepis 🙂