Pieczona dynia w połączeniu ze słonym dodatkiem wypada niesamowicie pysznie. Wiele razy robiłam ją w towarzystwie sera koziego, ale dla tych z Was którzy nie przepadają za kozim serem mam dziś inną propozycję. możecie wykorzystać ser feta i kilka innych dodatków a sałatka wyjdzie przepysznie.
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka gyros
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sałatka kebab
– sałatka brokułowa
– sos do sałatki
– sałatka z kozim serem
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Sałatka z pieczoną dynią i serem feta
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI:
– 200 g dyni piżmowej lub hokkaido
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka musztardy dijon
– 100 g sera feta
– pół świeżego awokado
– świeże listki bazylii
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Obierz i pokrój dynie w plasterki. Połóż plasterki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polej dynię 1 łyżką oliwy z oliwek, a następnie dodaj trochę soli i pieprzu do smaku. Wstaw do piekarnika i piecz przez 12-15 minut lub do momentu kiedy stanie się miękka.
- Z oliwy (2 łyżki), octu, miodu i musztardy przegotuj sos.
- Na talerzu połóż pieczoną dynię, awokado, posyp wszystko pokruszonym serem feta, dodaj sos i listki bazylii.
Smacznego!