Po przygotowaniu dziesiątek a może nawet setki różnych sałatek, mam już swoje ulubione zestawienia smaków czy dodatki. Dziś mam dla Ciebie przepis na mój niezawodny przepis na sos do prawie każdej sałatki, taki wzbogacony sos winegret, najbardziej klasyczny i najpyszniejszy. Możesz go zrobić w wersji z czosnkiem lub bez, zależy jakie składniki ma Twoja sałatka i czy czosnek do nich będzie pasował.
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka gyros
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sałatka kebab
– sałatka brokułowa
– kurczak z batatami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
SOS DO SAŁATKI
Przygotowanie: 5 minut
Składniki:
– 4-5 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
– łyżeczka musztardy dijon lub sarepskiej
– 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
– 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
– po szczypcie soli oraz pieprzu
– pół łyżeczki suszonego oregano
– opcjonalnie jeden ząbek czosnku
– opcjonalnie łyżeczka startej skórki z cytryny
Przygotowanie:
- Do przygotowania sosu najlepiej użyć niewielkiego słoiczka, po zamknięciu najłatwiej go wymieszać.
- Dodaj do słoiczka wszystkie składniki sosu, jeśli dodajesz czosnek przeciśnij go przez praskę. Zamknij słoiczek i wymieszaj sos.
- Mój sposób: jeśli składniki sosu nie chcą się połączyć i sos się rozwarstwia, dodaj do sosu 1-2 łyżeczki ciepłej wody – 70-80 st C. Ułatwi to połączenie składników.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM