Niesamowicie mnie cieszy że tak często zaglądacie do moich przepisów na szakszukę. Uwielbiam tą klasyczną, tylko z pomidorami i odpowiednim zestawem przypraw, ale także wszelkie opcje z dodatkami. Wyznaję jednak zasadę że mniej znaczy więcej, czyli jeśli już coś dodajemy to 1-2 dodatkowe składniki a nie przegląd resztkowy lodówki 🙂
Ta wersja z batatem jest przepyszna i bardzo sycąca. Taką szakszukę proponuję Wam na obiad lub sycącą kolację, na śniadanie wersja z batatem może okazać się zbyt syta, przynajmniej w moim mniemaniu.
Polecam Wam także przepisy lekko zmodyfikowane na:
– szakszuka
– szakszuka z pieczarkami i kozim serem
– szakszukę z dynią
– szakszuka z boczkiem
– szakszuka z kurkami
– szakszuka z fasolą
– zielona szakszuka
– szakszuka z fetą
– Szakszuka z chorizo
– szakszuka ze szpinakiem
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
SZAKSZUKA Z BATATEM
PRZYGOTOWANIE: 35 minut
Ilość porcji: 1-2
SKŁADNIKI:
– 3 pomidory + dodatkowa woda lub 1 puszka krojonych pomidorów i jeszcze nieco wody
– 1 nieduży batat
– 2-3 jajka
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka ostrej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżka świeżych listków kolendry lub natki pietruszki
– 1 łyżka oliwy
– sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Batata obierz i pokrój w drobną kostkę o boku maksymalnie 1-1,5 cm.
- Na oliwie lekko podsmaż posiekany drobno czosnek, razem z przyprawami: paprykami i kminem. Do podsmażonego czosnku dorzuć pokrojone w drobną kostkę pomidory. oraz około pół szklanki gorącej wody. Jeśli używasz pomidorów z puszki wlej całość z sokiem oraz połowę szklanki wody.
- Na patelnię dorzuć pokrojonego batata i przykryj całość pokrywką. Gotuj około 15-20 minut, kontrolując ilość soku w daniu, tak aby całość się nie przypaliła. Gotuj do czasu aż batat zmięknie a na patelni pozostanie jeszcze nieco soków. Jeśli potrawa zrobi się bardziej sucha dodaj jeszcze trochę wody.
- Twórz na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco pomidory z batatami, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Na tym etapie możesz użyć pokrywki, co skróci czas przygotowania potrawy do około 4-5 minut. Po ścięciu się jajek potrawę posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki i podawaj najlepiej na patelni na której była przygotowywana. Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!