Tradycyjne potrawy takie jak kapusta z grzybami podawane podczas Wigilii można przygotować w nieco odmienionej i nowoczesnej formie. Takiej własnie jak ta tarta z kapustą i grzybami, w całości na słono, choć jej wygląd sugeruje słodki smak.
Polecam Wam także przepisy na:
– wigilijna kapusta z grzybami
– barszcz wigilijny z suszonymi grzybami
– wigilijne uszka z suszonymi grzybami
– zakwas z buraków na barszcz
– śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledzie w kiszonych cytrynach
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
Przygotowanie: 70 minut
Składniki ciasto:
– 250 g mąki pszennej
– 150 g zimnego masła + 1-2 łyżki do nasmarowania formy
– 1 jajko
– 30 g suszonych grzybów
– 300 g kapusty kiszonej
– ½ cebuli
– sól
– pieprz
– groch lub fasola do obciążenia ciasta w trakcie pieczenia
Przygotowanie:
- Grzyby namocz w gorącej wodzie co najmniej przez całą noc. Następnie gotuj je w wodzie ok. 10-15 minut, aż zmiękną.
- W tym czasie przygotuj ciasto na tartę. Połącz mąkę, jajko, łyżeczkę soli i ziemne masło za pomocą dłoni. Zagnieć ciasto aż będzie jednolite. Następnie zawiń je w folię spożywczą i wstaw na minimum 1 h do lodówki.
- Cebulę drobno posiekaj, kapustę także możesz posiekać drobniej, to zależy jak została poszatkowana.
- Na odrobinie oleju podsmaż cebulę – wystarczy, by się zeszkliła. Dodaj do cebuli pokrojone na mniejsze kawałki ugotowane grzyby oraz kapustę i zalej 1 szklanką wody. Możesz wykorzystać także wodę z gotowania grzybów. Gotuj kapustę przez 20-30 minut, aż
wszystko zmięknie i woda wyparuje. Dopraw solą i pieprzem. - Formę do tarty nasmaruj masłem. 1/4 ciasta oddziel od reszty, zawiń w folię i wstaw ponownie do lodówki. Resztę ciasta użyj do przygotowania spodu do tarty. Za pomocą widelca nakłuwaj spód tarty. Na ciasto połóż arkusz papieru do pieczenia na który wsyp groch lub fasolę do obciążenia ciasta. Tak przygotowaną tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 12 minut.
- Wyjmij tartę i zdejmij groch/fasolę. Pamiętaj, że fasoli możesz używać kilka razy jako obciążenia, dlatego warto zachować ją przekładając np do słoika.
- Ponownie wstaw tartę do piekarnika i piecz przez 10 minut.
- Wyjmij tartę i połóż na podpieczonym spodzie przygotowaną kapustę, a następnie resztę ciasta na przykład w postaci gwiazdek lub innych ozdobników. Wstaw ponownie do piekarnika na około 20 minut.
- Podawaj samą lub z dodatkiem barszczu.
SMACZNEGO!
7 comments
Ale super pomysł 🙂
Będę stałą czytelniczką 🙂
Cudne zdjęcia, wypróbuję przepisu 🙂
Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga, też mam kilka podobnych przepisów 🙂
http://knedelka.blogspot.com/
Na jaką blaszkę podane są proporcje?
Proporcje nie na blaszkę 26 cm…
W takiej blaszce robiłam i widać ją na zdjęciach
Moje ulubione paszteciki z kapustą i grzybami tylko w odmienionej formie! Oczywiście, że spróbuję 🙂
Czy blaszka 28 cm może być?
Czy do ciasta nie potrzeba drożdży?
Uwielbiam kazdy skladnik z osobna ,a wszystkie razem na jednej tarcie,to juz raj.