Tarta z kapustą i grzybami

Tradycyjne potrawy takie jak kapusta z grzybami podawane podczas Wigilii można przygotować w nieco odmienionej i nowoczesnej formie. Takiej własnie jak ta tarta z kapustą i grzybami, w całości na słono, choć jej wygląd sugeruje słodki smak.

Polecam Wam także przepisy na:
wigilijna kapusta z grzybami
barszcz wigilijny z suszonymi grzybami
wigilijne uszka z suszonymi grzybami
zakwas z buraków na barszcz
śledzie w czosnku i majeranku
śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledzie w kiszonych cytrynach

Przygotowanie: 70 minut

Składniki ciasto:
– 250 g mąki pszennej
– 150 g zimnego masła + 1-2 łyżki do nasmarowania formy
– 1 jajko
– 30 g suszonych grzybów
– 300 g kapusty kiszonej
– ½ cebuli
–  sól
– pieprz
– groch lub fasola do obciążenia ciasta w trakcie pieczenia

Przygotowanie:

  1. Grzyby namocz w gorącej wodzie co najmniej przez całą noc. Następnie gotuj je w wodzie ok. 10-15 minut, aż zmiękną.
  2. W tym czasie przygotuj ciasto na tartę. Połącz mąkę, jajko, łyżeczkę soli i ziemne masło za pomocą dłoni. Zagnieć ciasto aż będzie jednolite. Następnie zawiń je w folię spożywczą i wstaw na minimum 1 h do lodówki.
  3. Cebulę drobno posiekaj, kapustę także możesz posiekać drobniej, to zależy jak została poszatkowana.
  4. Na odrobinie oleju podsmaż cebulę – wystarczy, by się zeszkliła. Dodaj do cebuli pokrojone na mniejsze kawałki ugotowane grzyby oraz kapustę i zalej 1 szklanką wody. Możesz wykorzystać także wodę z gotowania grzybów. Gotuj kapustę przez 20-30 minut, aż
    wszystko zmięknie i woda wyparuje. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Formę do tarty nasmaruj masłem. 1/4 ciasta oddziel od reszty, zawiń w folię i wstaw ponownie do lodówki. Resztę ciasta użyj do przygotowania spodu do tarty. Za pomocą widelca nakłuwaj spód tarty. Na ciasto połóż arkusz papieru do pieczenia na który wsyp groch lub fasolę do obciążenia ciasta. Tak przygotowaną tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 12 minut.
  6. Wyjmij tartę i zdejmij groch/fasolę. Pamiętaj, że fasoli możesz używać kilka razy jako obciążenia, dlatego warto zachować ją przekładając np do słoika.
  7. Ponownie wstaw tartę do piekarnika i piecz przez 10 minut.
  8. Wyjmij tartę i połóż na podpieczonym spodzie przygotowaną kapustę, a następnie resztę ciasta na przykład w postaci gwiazdek lub innych ozdobników. Wstaw ponownie do piekarnika na około 20 minut.
  9. Podawaj samą lub z dodatkiem barszczu.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Tarta z kapustą i grzybami
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Artur

    Opublikowane 07/12/2018

    Odpowiedz

    Moje ulubione paszteciki z kapustą i grzybami tylko w odmienionej formie! Oczywiście, że spróbuję 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Wianek Boże Narodzenie DIY – video

Mam dla Was bardzo prosty tutorial, jak za pomocą kilku ozdób które znajdziecie w każdym markecie oraz gotowego wianka z...

Zamknij