Zakochałam się w szakszuce od jej pierwszego spróbowania, dlatego na blogu znajdziecie już kilka wariacji tego dania. W mojej szakszuce nie może zabraknąć klasycznych przypraw, takich jak kmin rzymski czy wędzona papryka. To dzięki nim to danie będzie niezapomniane. Możecie skorzystać także z gotowej mieszaki przypraw zwanej Harrisa – ma w sobie wszystkie niezbędne dodatki.
Polecam Wam także przepisy na:
– klasyczna szakszuka
– szakszuka z pieczarkami i kozim serem
– szakszuka z boczkiem
– Szakszuka z chorizo
– szakszuka z dynią
– szakszuka z kurkami
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– tosty francuskie
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
ZIELONA SZAKSZUKA
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
SKŁADNIKI:
– 2-3 garści świeżych liści szpinaku
– pół cukinii
– 3-4 jajka
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka ostrej papryki lub pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
– 50 g pokruszonego sera typu parmezan lub sera feta
– kilka marynowanych papryczek jalapeno (opcjonalnie)
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Na oliwie podsmaż na patelni czosnek przeciśnięty przez praskę, kmin rzymski, wędzoną paprykę, pieprz cayenne. Wystarczą 2-3 minuty.
- Cukinie drobno pokrój lub stwórz paseczki za pomocą spiralizatora. Na patelnię dodaj cukinię i szpinak, dodaj 50 ml wody, przykryj pokrywką i duś 2-3 minuty.
- Twórz na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco warzywa, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą i pieprzem. Na tym etapie możesz użyć pokrywki, co skróci czas przygotowania potrawy do około 4-5 minut. Po ścięciu się jajek potrawę posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą, pokruszonym serem i posypaną marynowanymi papryczkami jalapeno. Podawaj najlepiej na patelni na której była przygotowywana.
Smacznego!
2 comments
Bardzo ciekawe danie, które zadowoli zarówno zwolenników posiłków o sporej zawartości białka i tłuszczów, jak i tych, którzy lubią, gdy na talerzu jest zielono. W jednym przepysznym posiłku można dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych – i to w tak lekkostrawnej formie. A mnie kusi jeszcze przepis na szakszukę z boczkiem:)
Dziś pierwszy raz zrobiona bo nadmiar cukini w ogródku. Bardzo szybkie, proste i smaczne!