Pomysł na przygotowanie tego gulaszu pochodzi z jednego z ostatnio oglądanych przeze mnie programów z Jamie Olivierem. Jamie proponował wersję bez mięsa, ja postawiłam na wersję z łopatką, ale zachowałam genialny sposób przygotowania warzyw i dodatki. Warzywa pieczone a nie gotowane razem z mięsem dają dodatkowy charakter potrawie, warto przygotować je dokładnie w ten sposób.
ZIEMNIAKI PIECZONE Z GULASZEM
PRZYGOTOWANIE: 1,5 h
SKŁADNIKI:
– ok 700 g łopatki lub karkówki
– 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
– czerwona papryka pokrojona w kostkę
– 1 puszka czerwonej fasoli
-2-3 łyżki oleju
– sól, pieprz
– łyżka mielonego kminu rzymskiego
– łyżka mielonej papryki chilli
– pół kromki chleba na zakwasie
– 5-8 ziemniaków
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie potrawy zacznijcie od upieczenia ziemniaków. Ziemniaki umyjcie dokładnie, wytrzyjcie i każdego zawińcie w płat folii aluminiowej ze szczyptą soli. Tak przygotowane ziemniaki włóżcie do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 45-60 minut, w zależności od wielkości. Najprościej sprawdzać miękkość ziemniaków za pomocą patyczka do szaszłyka – tak jak robi się to w przypadku ciasta.
W tym zasie pokrójcie mięso w kostkę, obsmażcie najlepiej partiami na patelni, tak aby zamknąć mięso z zewnątrz. Mięso przełóżcie do garnka, zalejcie wodą, przykryjcie pokrywką i duście do miękkości – ok 40 minut. W międzyczasie konieczne będzie kilkukrotne dolanie wody.
Warzywa pokrójcie w podobnej wielkości cząstki. Dynię doprawcie kminem rzymskim a do papryki dodajcie chilli. Tak przygotowane warzywa wystawcie w brytfance do piekarnika na ok 30 minut, aż pięknie się upieką i staną miękkie.
Do uduszonego mięsa dodajcie puszkę fasoli wraz z sosem, gotujcie przez 1-2 minuty i dodajcie warzywa, po łyżeczce soli i pieprzu. Na koniec użyjcie kromki chleba na zakwasie do zagęszczenia sosu – możecie go połamać lub pokroić drobno. Upieczone ziemniaki odwińcie z folii aluminiowej, wyłóącie a talerze, dodajcie gulasz i podawajcie. Smacznego!
Polecam Wam także inne podobne przepisy:
– ragu z kaczki
– chłopski garnek
– królik w winie
– przepis na pulled pork
– wołowina duszona w ciemnym piwie
– boeuf bourguignon
– gulasz wołowy z czerwonym winem
– tagine z jagnięciny
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– placek po węgiersku
– Szwedzkie klopsiki jak z Ikei
4 comments
Proste i pyszne ! Mniam !
to prawda, ja bardzo lubię takie proste dania ::)
Rewelacja! 🙂
Dzięki 🙂