Kilka dni temu pokazywałam Wam już przepis na jajka w buraczkach, piękne i różowe jaja zamarynowane podobnie jak te. Aby Wasz wielkanocny stół był jeszcze bardziej kolorowy, mam dla Was kolejny przepis, tym razem moje jaja są pięknie żółte. Proces marynowania powinien trwać od 8 do 12 h, nie dłużej aby jajka nie były zbyt octowe.
Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
– domowa biała kiełbasa
– jaja faszerowane mango i kozim serem
– jajka faszerowane w 3 kolorach
– babka majonezowa
– babka piaskowa
– jajka faszerowane paluszkami krabowymi
– łosoś marynowany w whisky
– śledź w czosnku i majeranku
– łosoś marynowany w koprze i wódce
– rolady z szynką i sałatką jarzynową
– sałatka jarzynowa
– jajka z awokado
– farbowanie jajek barwnikami
– jaja z suszonymi pomidorami
– mazurek kajmakowy
– przepis na pasztet
– jajka faszerowane
PRZYGOTOWANIE: 20 min + 12 h marynowanie
Składniki:
– 4 jajka ugotowane na twardo
– 300 ml wody
– 100 ml octu
– 1 łyżka kurkumy
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE:
- Jaja ugotuj na twardo, wystudź i obierz.
- Do garnka wlej wodę, ocet, sól, cukier i kurkumę. Podgrzej całość aby zalewa była gorąca, a sól i cukier rozpuszczone.
- Do słoja włóż jaja i zalej je zalewą octową. Czas marynowania to 8-12h, najlepiej jaja przygotować wieczorem, wtedy rano są gotowe do zjedzenia.
- Po wyjęciu jaj z marynaty osusz je papierowym ręcznikiem. Przekrój i podawaj z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!