Drożdżówki z truskawkami

Te drożdżówki są idealne zarówno z truskawkami jak i innymi owocami. Możecie dodać do truskawek rabarbar, zapewniam że smak będzie równie doskonały. Gotowe drożdżówki posypałam cukrem pudrem, jeśli wolicie możecie zrobić je np z kruszonką.

drożdżówki z truskawkami

Przygotowanie: ok 1,5 h

Składniki:

– 2 i 1/4 szklanki mąki
– 3/4 szklanki letniego mleka
– 3 łyżki cukru
– 2 jajka
– 1 żółtko
– 1/4 łyżeczki soli
– 60 g roztopionego masła
– 6 g suchych drożdży
– 4  łyżeczki bułki tartej
– 25-30 dorodnych truskawek
– 3-4 łyżeczki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Zacznijcie od wymieszania mleka, 1 jaja i 1 żółtka. Do mleka dodajcie przesianą mąkę i suche drożdże, a następnie roztopione i przestudzone masło i sól. Wyrobić ciasto aby stało się jednolitą nie klejącą się masą. Ciasto odstawcie w ciepłe miejsce, przykryjcie misę ściereczką i poczekajcie aż podwoi swoją objętość (30-40 min).

Ciasto zagniećcie po raz drugi i podzielcie na 8-10 części (w zależności od tego drożdżówki będą mniejsze lub większe). Uformujcie okrągłe bułeczki, połóżcie je na blasze w sporych odległościach od siebie. Następnie ponownie przykryjcie i pozostawcie na kolejne 20 minut aż urosną.

Za pomocą dna szklanki lub innego naczynia (musi być dość wąskie) zróbcie wgłębienia w bułeczkach tak aby było dość spore i głębokie wgłębienie (ciasto powinno zostać cienkie na dole). Do każdego wgłębienia wsypcie pół łyżeczki bułki tartej i ułóżcie truskawki. Bułeczki na bokach posmarujcie roztrzepanym jajkiem

Pieczcie drożdżówki przez 20-25 min w temperaturze 190 st. Przy termoobiegu czas pieczenia jest nieco krótszy.

Po wyjęciu wystudzić drożdżówki i posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO

drożdżówki z truskawkami

Polecam Ci także inne przepisy:
truskawki z kruszonką
szybkie ciasto z truskawkami i rabarbarem
tarta truskawkowa
tort z nutellą i truskawkami

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Drożdżówki z truskawkami
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • wiosenka27

    Opublikowane 09/07/2015

    Odpowiedz

    Ja uwielbiam wszystkie wypieki posypywać właśnie cukrem pudrem. Drożdżóki mega kuszące:)

  • Jarek

    Opublikowane 23/07/2015

    Odpowiedz

    Uwielbiam domowe drożdżówki. Przypominają mi się smaki dzieciństwa jak co sobotę gościły w domu świeże bułeczki, najczęściej z jabłkami lub kakao. Twoje wyglądają rewelacyjnie.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jak suszyć lawendę

Lawenda w moim ogrodzie pojawiła się 2 lata temu. Początkowo nieduże krzaczki pięknie się rozrosły i bardzo silnie kwitną od...

Zamknij