Pierogi z kaczką

W tradycyjnej kuchni polskiej jest wiele rozwiązań umożliwiających zrobienie pełnego obiadu i wykorzystanie wszystkich składników. Podstawą bardzo często jest rosół. Mamy wiele pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu, jarzynową sałatkę którą zrobimy z warzyw. Dziś taki własnie pomysł, bazujących na rosole z kaczki który będzie doskonały na pierwsze danie. Z kaczki ugotowanej w rosole oraz z warzyw zrobicie natomiast pyszny farsz do pierogów 🙂

Polecam Ci także przepisy:
pierogi ze szpinakiem i fetą
pierogi z dynią
pierogi z kaszą gryczaną
pierogi ruskie
zielone pierogi
leniwe

pierogi z kaczką

Ilość porcji: farsz na 50-60 pierogów
Przygotowanie: 50 minut

Składniki:
– 1,5 porcji ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów
– 1 kaczka około 2 kg, możecie użyć mrożonej
– jarzyny z rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 kawałek selera
– sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano
– 8-12 łyżek rosołu

Przygotowanie:

  1. Kaczkę ugotuj tak jak w przepisie na rosół z kaczki. Ja pokazuję Ci dużą ilość pierogów które przygotowałam z całej kaczki, możesz jednak zmniejszyć ilość i ugotować połowę kaczki lub same kacze nogi.
  2. Po ugotowaniu rosołu wyjmij mięso i zostaw na 5-10 minut aby wystygło. Teraz obierz kaczkę z mięsa, zostawiając z mięsem także część lub całą kaczą skórę z tłuszczykiem. Dzięki temu farsz będzie bardziej wilgotny.
  3. Mięso najeży zmielić w maszynce, a na koniec zmielić do farszu także warzywa z rosołu: marchew, pietruszkę oraz seler. Do farszu dodaj trochę rosołu, tak aby mięso nie było suche i łatwo się lepiło. Czas na dodanie przypraw, dosyp oregano (można zamienić na majeranek), sól i pieprz. Ilość zależy od Twoich upodobań, jednak pamiętaj że smak farszu musi być dość wyraźny, bo po ugotowaniu pierogów smak zawsze jest delikatniejszy.
  4. Przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi. Jeśli tak jak  ja masz farsz z całej kaczki, zrób ciasto z 750 g mąki, to powoli Ci na ulepienie ok 50-60 pierogów.
  5. Ciasto rozwałkuj, nakładaj farsz i zalepiaj brzeg pierogów. Gotowe pierożki gotuj w wrzącej wodzie do czasu kiedy wypłyną na powierzchnię + 1 minutę.
  6. Jeśli lubisz tak jak ja pierogi odsmażane na tłuszczu, po ugotowaniu pierogów w wodzie polej je odrobiną tłuszczu, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Dopiero wtedy przesmaż pierogi na patelni.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Pierogi z kaczką
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Agata

    Opublikowane 03/11/2017

    Odpowiedz

    Przyznaję, że nie jestem wielkim miłośnikiem kaczki, ( jak jest to zjadam ), ale patrząc na te zdjęcia, to na pierogi z kaczka mogłabym się w sumie skusić, pozdrawiam

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Rosół z kaczki

Ile domów tyle oryginalnych przepisów na rosół i ulubionych wersji tej zupy. Ja tradycyjnie dodaję odrobinę wołowiny oraz drobiu w...

Zamknij