Śledź marynowany w occie

Śledzie możecie przygotować na tysiące różnych sposobów. Jeśli lubicie te w zalewie octowej mam dla Was doskonały przepis na domową wersję takich śledzi. Możecie przygotować je nawet tydzień przed podaniem, zapakować do słoika i zamknąć. Tak przygotowane śledzie przechowujecie w lodówce. Wykorzystajcie także te śledzie do przygotowania innej propozycji: śledzi na konfiturze z cebuli – są genialne.

Polecam Wam także:
śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledź w czosnku i majeranku
– śledzie w kiszonych cytrynach

Przygotowanie: 15 minut

Składniki:
– 450 g płatów śledziowych
– 200 ml wody
– 100 ml octu (10%)
– 150 g cukru
– 2-3 liście laurowe
– 5-6 sztuk ziela angielskiego
– po połowie białej i czerwonej cebuli
– połowa marchewki
– 1 łyżeczka ziaren gorczycy

Przygotowanie:

Platy śledziowe odsączcie z zalewy i namoczcie przez min 3 h w zimnej wodzie.
Do garnka wlejcie wodę, ocet, cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Podgrzejcie aż się zagotuje, a następnie odstawcie do ostygnięcia. W międzyczasie pokrójcie w pierwszej kolejności marchewkę i tą wrzućcie do jeszcze gorącej zalewy, a następnie cebulę w półplasterki i te dodacie jak zalewą nieco przestygnie. Wystudzoną zalewę dodajcie do pokrojonego śledzia. Najlepiej robić to od razu w słoiku – dodać piętro śledzia a następnie odrobinę warzyw z zalewy, kolejną porcję śledzia i kolejną porcję warzyw. Na koniec zalać całość wodą z octem i zamknąć słoik. Śledź jest gotowy do jedzenia po 24h.
SMACZNEGO!

Śledź marynowany w occie

Śledź marynowany w occie

Śledź marynowany w occie

Śledź marynowany w occie

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Śledź marynowany w occie
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • KasiaTapenda

    Opublikowane 26/11/2016

    Odpowiedz

    To będzie dobry śledzik, super zakąska do małego kieliszka wody ognistej, na trawienie po świąteczniej wyżerce.
    Jestem Za 😀

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Tatar ze śledzia

Jeśli lubicie śledzie, możecie je przygotować w wielu różnych wersjach. Bardzo lubię tradycyjne śledzie z cebulą w oleju, czy moje...

Zamknij