Przygotowanie: ok 40 minut
Składniki:
– 400 g ziemniaków obranych ze skórki
– 150g mąki pszennej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka musztardy
– 2 łyżki startego sera cheddar, lub innego podobnego
– sól pieprz
– 3 łyżki roztopionego masła
– ząbek czosnku starty, lub drobniutko posiekany
– duże jajo rozmącone
– 90 ml mleka
– łyżka oleju
Ugotujcie najpierw ziemniaki, lub wykorzystajcie te które są już ugotowane. Należy utłuc je na gładkie purre. W międzyczasie nastawcie piekarnik na 200st C. Blachę nasmarujcie olejem lub połużcie na niej papier do pieczenia.
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, musztardę, ser, sól i pieprz. Dołóżcie masło oraz rozmącone jajo i mleko, dodać ziemniaki i dokładnie wymieszać. Bułeczki oddzielać przy użyciu dużej łyżki i kłaść na blachę. Piec ok 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostawcie na około 10-15 min, aby lekko odpoczęły.
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
4 comments
Bardzo ciekawy przepis, wcześniej nigdy takiego nie widziałam,
pozdrawiam cieplutko,
Szana-Banana,
http://www.gastronomygo.blogspot.com
Bardzo apetyczne bułeczki, uwielbiam ziemniaki, więc na pewno kiedyś wypróbuję przepis, na spotkanie ze znajomymi będzie jak znalazł 🙂
strasznie lubię dodatek ziemniaków do pieczywa.
Piekłam trochę dłużej niż podane w przepisie, aby mieć pewność, że nie będą surowe i wyszły bardzo smaczne 🙂