Wpisz i naciśnij Enter

Ekspresowe bułeczki ziemniaczane

Świetny pomysł jak zostaną Wam ugotowane ziemniaki. Albo kiedy po prostu potrzebujecie pieczywa na szynko.

Przygotowanie: ok 40 minut

Składniki:

– 400 g ziemniaków obranych ze skórki
– 150g mąki pszennej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka musztardy
– 2 łyżki startego sera cheddar, lub innego podobnego
– sól pieprz
– 3 łyżki roztopionego masła
– ząbek czosnku starty, lub drobniutko posiekany
– duże jajo rozmącone
– 90 ml mleka
– łyżka oleju

Ugotujcie najpierw ziemniaki, lub wykorzystajcie te które są już ugotowane. Należy utłuc je na gładkie purre. W międzyczasie nastawcie piekarnik na 200st C. Blachę nasmarujcie olejem lub połużcie na niej papier do pieczenia.
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, musztardę, ser, sól i pieprz. Dołóżcie masło oraz rozmącone jajo i mleko, dodać ziemniaki i dokładnie wymieszać. Bułeczki oddzielać przy użyciu dużej łyżki i kłaść na blachę. Piec ok 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostawcie na około 10-15 min, aby lekko odpoczęły.

buleczkiziemniaczane1

buleczkiziemniaczane3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 comments

  1. Bardzo ciekawy przepis, wcześniej nigdy takiego nie widziałam,
    pozdrawiam cieplutko,
    Szana-Banana,
    http://www.gastronomygo.blogspot.com

  2. Bardzo apetyczne bułeczki, uwielbiam ziemniaki, więc na pewno kiedyś wypróbuję przepis, na spotkanie ze znajomymi będzie jak znalazł 🙂

  3. strasznie lubię dodatek ziemniaków do pieczywa.