Pesto bazyliowe jest pyszne zarówno na ciepło jak i w wersji sałatkowej zimnej. Już pokazywałam już kiedyś sałatkę z samymi pomidorkami i kulkami mozzarelli. Tym razem moja sałatka zyskała dodatek makaronu. Właściwie do jej przygotowania możecie użyć dowolnego rodzaju makaronu, idealnie nadają się do tego małe muszelki lub makaron nazwany gnocchi, choć prawdziwych gnocchi raczej nie przypomina 😉
Szukacie pysznych sałatek, zajrzyjcie do innych moich przepisów:
– sałatka brokułowa
– sałatka z brokułem
– sałatka z duszoną rzodkiewką
– sałatka gyros
– sałatka z kaszą bulgur i łososiem
– sałatka tabbouleh
– sos do sałatki
– sałatka z kurczakiem i oscypkiem
– sałatka z roślin strączkowych
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z kaszą gryczaną niepaloną
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
– 200 g makaronu – małe muszelki lub podobny
– 3-4 łyżki zielonego pesto z bazylii, najlepiej własnej produkcji
– 10-15 pomidorków koktajlowych
– 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach lub tradycyjna mozzarella pokrojona na mniejsze części
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, dodaj pesto i wystudź.
- Do makaronu dodaj pomidorki przekrojone na pół lub na 4 części oraz mozzarellę. Wymieszaj i podawaj.
- Sałatkę możesz przechowywać w lodówce. To także idealna propozycja do pracy której nie musisz podgrzewać.
SMACZNEGO!
I jeszcze kilka przepisów:
– czerwone pesto
Makaron z boczkiem i groszkiem
2 comments
Na sam widok aż ślinka cieknie, dzisiaj wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam serdecznie!
Super na lato.