Od jakiegoś czasu zapraszam Was na gotowanie live w każdą środę po 20:00. W ostatnią środę na Facebooku przygotowałam szakszukę, która dzięki dodatkowy boczku i dużej ilości czosnku nabrała nowego wymiaru. Czosnek zamiast przecisnąć przez praskę pokroiłam w plasterki, co było niesamowicie dobrym pomysłem. Już zawsze będę tak robiła. Do szakszuki nie dodawajcie raczej cebuli i nie zapomnijcie o pikantnych przyprawach. Tylko wtedy będzie to niezapomniane danie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Polecam Wam także przepisy na:
– klasyczna szakszuka
– szakszuka z pieczarkami i kozim serem
– szakszuka z dynią
– szakszuka z kurkami
– Szakszuka z chorizo
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– tosty francuskie
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
– tosty z pesto i jakiem
SZAKSZUKA z boczkiem
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
SKŁADNIKI:
– 100-150 g boczku
– 3 pomidory
– 3-4 jajka
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka ostrej papryki lub pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
– sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Na suchej patelni podsmaż boczek, a pod koniec jego smażenia dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Do boczku i czosnku dorzuć pokrojone w kostkę (o boku ok 1-1,5 cm) pomidory. Pomidory powinny się poddusić 5-7 minut aż staną się miękkie i kostka przestanie być tak „regularna”. Jeśli pomidory miały w sobie mało soku podlej całość odrobiną wodą, aby na patelni było nieco sosu. To moment na dodanie przypraw – papryki i kuminu.
- Twórz na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco pomidory, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą i pieprzem. Na tym etapie możesz użyć pokrywki, co skróci czas przygotowania potrawy do około 4-5 minut. Po ścięciu się jajek potrawę posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą i podawaj najlepiej na patelni na której była przygotowywana.
- Aby dodatkowo urozmaicić szakszukę przygotuj grzanki z masłem czosnkowym. Do miękkiego masła dodaj 1 ząbek czosnku i odrobinę soli. Masłem smaruj małe kromki bakiegtki i wstaw na kilka minut do piekarnika aż staną się chrupiące.
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
7 comments
Jakoś do tej pory bałam się szakszuki, ale widzę, że to naprawdę nic trudnego, a do tego składniki, które lubię. Chętnie spróbuję i to nawet dziś.
nie bój się, naprawdę docenisz i prostotę i smak tego dania 🙂
Dziękuję za inspirację i świetne przepisy
Bardzo dobre! 😊
Tydzień temu spróbowaliśmy jej pierwszy raz. Jest przepyszna! Dziś znowu, czuję, że to będzie mój i męża weekendowy rytuał ♥️
OMG.Jutro to wjeżdża u mnie na stół! dzięki za przepis
Dużo za dużo ostrej papryki. Całkowicie zaburza smak potrawy.