Tym razem moją ukochaną szakszukę przygotowałam z dodatkiem świeżych liści szpinaku i regionalnego podpuszczkowego sera, zwanego serem korycińskim. Dodaj pokruszony ser od razu po przygotowaniu szakszuki a ciepło dania spowoduje że ser lekko się rozpuści i będzie fantastycznym dodatkiem. Podobnie możesz zrobić z serem feta.
Polecam Wam także przepisy na:
– klasyczna szakszuka
– Szakszuka z chorizo
– szakszuka z pieczarkami i kozim serem
– szakszuka z boczkiem
– szakszuka z dynią
– szakszuka z kurkami
– zielona szakszuka
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– tosty francuskie
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
SZAKSZUKA ZE SZPINAKIEM I SEREM KORYCIŃSKIM
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
SKŁADNIKI:
– 2 garści świeżych liści szpinaku
– 2 pomidory lub pół puszki świeżych pomidorów
– 3-4 jajka
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka ostrej papryki lub pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
– garść pokruszonego sera korycińskiego
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Na oliwie podsmaż na patelni czosnek przeciśnięty przez praskę, kmin rzymski, wędzoną paprykę, pieprz cayenne. Wystarczą 2-3 minuty.
- Pomidory pokrój w kostkę lub użyj połowy puszki krojonych pomidorów. Jeśli dodajesz pomidory świeże duś je dodatkowe 3-4 minuty na patelni.
- Do pomidorów dodaj szpinak i przykryj pokrywką aby nieco zmiękł. Duś przez 2 minuty.
- Następnie stwórz na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco warzywa, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość 4-5 minut. Po ścięciu się jajek potrawę posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą i pokruszonym serem korycińskim. Podawaj najlepiej na patelni na której była przygotowywana.
Smacznego!
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM
4 comments
Muszę w końcu spróbować, bo takiej szakszuki nie jadłam!
Dziękuję za przepis. Polecam ciasto szpinakowe 😉
Świetny przepis wszystkim smakowało przy czym dałem szczyptę pieprzu cayenne – w przepisie jest łyżka ale to dla nas byłby hardcore 🙂
Przepis fajny i smaczny, jednak jedna 1 łyżka ostrej papryki lub pieprzu cayenne to zdecydowanie za dużo! Lubię ostre rzeczy ale nawet przy dodaniu 3/4 łyżki lewdo mogłem to zjeść.