Klasyczne tradycyjne tiramisu robi się z wykorzystanie żółtek. Dotychczas w przepisach wykorzystywałam gęstą wysokoprocentową śmietanę, jednak efekt wtedy jest nieco inny. Warto zrobić klasyczną wersję tego deseru, obowiązkowo z amaretto.
Polecam Ci także moje przepisy na inne desery:
– tiramisu
– prosta szarlotka
– gruszki pieczone w miodzie
– chlebek bananowy
– florentynki
– przepis na chałwę
– truskawki z kruszonką
– blok czekoladowy
– ciasto zebra
WŁOSKIE TIRAMISU
Przygotowanie: około 25 minut + chłodzenie
Składniki:
– 500 g sera mascarpone
– 4 jajka (4 żółtka i 2 białka)
– 100 g cukru pudru
– 180 ml mocnej kawy espresso
– 30 ml amaretto
– 20-30 podłużnych biszkoptów (ok 150 g)
– 2 łyżki kakao do posypania
– szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, odstaw.
- Żółtka jajek ubij z cukrem na bardzo puczystą masę. Dodawaj do niej stopniowo mascarpone i miksuj cały czas. Na koniec dodaj ubite białka i już bardzo delikatnie zmiksuj lub wymieszaj.
- Zaparz mocną kawę, nieco ją wystudź i dodaj alkohol. W naczyniu ułóż pierwszą warstwę biszkoptów. Polej je kawą za pomocą łyżeczki. Możesz też nasączać biszkopty zanurzając je w kawie, ale mocząc je biszkopty są bardziej miękkie. Tobie pozostawiam wybór.
- Na biszkopty włóż połowę kremu. Na kremie ułóż drugie piętro biszkoptów i podobnie, nasącz je kawą.
- To czas na ostatnią warstwę kremu i wstawienie deseru na kilka godzin (min 3, najlepiej 6) do lodówki.
- Przed podaniem posyp deser kakao.
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Zobacz jeszcze:
– ciasto z truskawkami i rabarbarem
– murzynek
– ciasto cytrynowe
– tarta z mascarponne i owocami
– galaretkowiec
– ciasto salceson z jabłkami
– najlepsze pączki
– bułeczki cynamonowe
– blok czekoladowy
– placek z jabłkami
– tiramisu
– pleśniak
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– tarta z budyniem i owocami
– ciasto kruche z rabarbarem
– ciasto tofi bez pieczenia
5 comments
Wygląda oblędnie, musze sprobowac, bo uwielbiam tiramisu !
O ja Cie, ale pychota
Wydawało nam się, że po prawdziwe tiramisu będziemy musieli wybrać się do Włoch. Okazuje się, że na Twoim blogu można je znaleźć znacznie szybciej! 😉
Ile pucharków wychodzi z tego przepisu ?
to pytanie na które nie jestem w stanie odpowiedzieć bo każde naczynie i pucharek jest inny