Coraz więcej na moim blogu przepisów na śniadanie, ale w weekendy chcemy robić coś pysznego, mamy więcej czasu na celebrowanie śniadania i rozmowy przy stole. Idealne są wtedy szakszuki czy właśnie frittata czyli zapiekany omlet z dodatkami. Robi się ją niezwykle szybko a efekt jest przepyszny.
Polecam Wam także przepisy na:
– klasyczna szakszuka
– szakszuka z boczkiem
– szakszuka z dynią
– szakszuka z kurkami
– szakszuka z fasolą
– zielona szakszuka
– szakszuka z fetą
– szakszuka ze szpinakiem
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– jajka sadzone z boczkiem
– najlepsza jajecznica
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
FRITTATA ZE SZPINAKIEM I FETĄ
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 5 jajek
– 2-3 łyżki mleka
– 2 garści świeżych liści szpinaku
– 100-150 g sera feta
– sól, pieprz, słodka papryka
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2-3 pomidory lub więcej pomidorków koktajlowych
– pół czerwonej cebuli
– 1 mała papryczka chilli (opcjonalnie)
– listki świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st C i przygotuj do frittaty patelnię którą można wstawić do piekarnika (bez plastikowych rączek i dodatków).
- Przygotuj masą jajeczną, rozbij jajka, dodaj do nich mleko i dopraw je solą, pieprzem i odrobiną słodkiej lub jeśli wolisz ostrej papryki.
- Na patelni podsmaż krótko czosnek na oliwie, dodaj szpinak i podgrzewaj do czasu aż zmięknie (liście powinny tylko lekko zwiędnąć). Wtedy wlej na patelnię masę jajeczną, dodaj pokruszoną fetę i lekko wymieszaj tak, aby składniki rozłożyły się na całej przestrzeni w miarę równomiernie.
- Podsmażaj na kuchence przez 4-5 minut, a następnie wstaw patelnię z frittatą do rozgrzanego piekarnika i piecz ją przez 8-10 minut.
- W tym czasie przygotuj pomidory, pokrój je w kostkę, dodaj do nich posiekaną czerwoną cebulę i chilli jeśli używasz. Dopraw do smaku.
- Po wyjęciu frittaty wyłóż na nią pomidory, posyp listkami świeżej bazylii i podawaj od razu.
Smacznego!