Na moi m blogu już był podobny przepis na kotlety ziemniaczane nadziewane szpinakiem i wiem, że robiliście go bardzo chętnie. Tym przyjemniej mi jest że mogę Wam pokazać nową wersję tego pysznego dania z kapustą kiszoną w środku. To genialne połączenie, smakujące wyśmienicie! Możecie podawać kotleciki na ciepło i zimno, zachęcam do zrobienia całej porcji bo jeśli nie zjecie jej na obiad z pewnością wrócicie po nie na kolację 😉
Polecam Wam także:
– kotlety rybne
– kotlet quinoa
– kotlety mielone z kurczaka
– kotlety ziemniaczane
– wege burger z kalafiora
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– surówka z czerwonej kapusty
KOTLETY ZIEMNIACZANE NADZIEWANE KAPUSTĄ
PRZYGOTOWANIE: 60 minut
Ilość porcji: 7-9 kotletów
SKŁADNIKI:
– 900 g ziemniaków (waga po obraniu)
– 1 jajko rozmiar L
– 1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypania blatu i obtoczenia kotletów
– 250 g kapusty kiszonej
– 1 mała marchewka
– pół cebuli
– sól i pieprz
– olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, za pomocą praski zrób puree. Jak ziemniaki nieco ostygną dodaj jajko w całości, 3/4 szklanki mąki, nieco soli i pieprzu i wyrób w rękach. Jeśli ciasto będzie się nadal kleiło do rąk dodaj jeszcze trochę mąki, jej ilość zależy głównie od gatunku i sypkości ziemniaków które ugotujesz. Do kotlecików możesz też użyć ziemniaków które zostaną Ci z obiadu nawet z poprzedniego dnia.
- Cebulę drobno posiekaj i podduś na 1-2 łyżkach oleju. W tym czasie przesiekaj kapustę kiszoną i zetrzyj obraną marchewkę na tarce z grubymi oczkami. Dodaj kapustę i marchewkę do cebuli na patelnię i smaż około 3 minut. Następnie dodaj pół szklanki wody i duś kapustę. Proces duszenia potrwa około 30-35 minut, a w tym czasie mieszaj kapustę od czasu do czasu i podlewaj ją wodą aby kapusta się nie przypaliła. Dopraw kapustę pieprzem, soli już nie potrzebuje bo ma jej sporo. Najlepiej przygotowywać kapustę w czasie gotowania ziemniaków.
- Ciasto ziemniaczane podziel na 7-9 części. Podsyp dłonie odrobiną mąki, przygotuj blat posypując go także mąką. Formuj z ciasta kulkę, mocno ją spłaszcz, na środek nałóż porcję nadzienia z kapusty i zalep brzegi ku górze tak, aby postał kotlecik z nadzieniem. Potrzeba do tego chwili cierpliwości.
- Kotleciki układaj na blacie posypanym mąką, uprzednio obtaczając je nieco w mące bo będą próbowały przywierać.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony, aż się pięknie zezłocą. Podawaj same lub z jogurtem.
Smacznego!
I jeszcze zajrzyj do:
– kopytka ruskie
– pierogi ruskie
– kotlety ruskie
1 comments
Nigdy nie słyszałam o taki przepisie, ale jestem ciekawa nowych smaków, więc wypróbuję z chęcia