Uwielbiam śniadania z jajkami, a jest ich taka mnogość, że one się nie nudzą. Często robię klasyczną długo smażoną jajecznicę, najlepszą bo kremową, smażę jajka sadzone, robię szakszukę czy jajka po turecku. Dziś przyszła pora na omlet, ale podany z pysznymi dodatkami, które uczynią to danie przepysznym!
Polecam Wam także przepisy na:
– frittata ze szpinakiem
– klasyczna szakszuka
– szakszuka z boczkiem
– szakszuka z dynią
– szakszuka z kurkami
– szakszuka z fasolą
– zielona szakszuka
– szakszuka z fetą
– szakszuka ze szpinakiem
– Jajka zapiekane z parmezanem
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
– jajka sadzone z boczkiem
– najlepsza jajecznica
OMLET Z BOCZKIEM I AWOKADO
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 4-5 jajek
– 2-3 łyżki mleka
– sól, pieprz
– 2 łyżki masła klarowanego
– 4-6 plasterków boczku
– 1 awokado
– pół czerwonej cebuli
– 2 garści świeżej rukoli
PRZYGOTOWANIE:
- W misce połącz jajka, mleko i dopraw wszystko solą i pieprzem. Wymieszaj aby masa jajeczna była jednolita i lekko puszysta. Podziel ją na 2 części.
- Rozgrzej 2 patelnie, na jednej będziesz smażyć omlety a na drugiej boczek. Patelnia do boczku nie wymaga tłuszczu. Połóż plastry i podsmażaj kilka minut z 2 stron aby boczek zrobił się chrupiący i wytopiło się sporo tłuszczu.
- Smaż omlet na patelni na 1-2 łyżkach masła klarowanego. Jak dół się już zetnie za pomocą łopatki złóż omlet zawijając go jak naleśnik, może nieco „grubiej”.
- Awokado przekrój na pół i pozbaw je skórki. Na talerzach układaj omlet, boczek, awokado i rukolę. Posyp posiekaną w plasterki lub kostkę czerwoną cebulą.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!