Duszony schab, duszona karkówka, to zawsze dobry pomysł na pyszny obiad. Mięso to nie wymaga dużo przygotowań a jedynie czasu. Czas spowoduje, że schab zrobi się miękki i delikatny, a dodatki nadadzą pyszny smak.
Polecam Wam także:
– karkówka duszona
– schab w sosie
– kurczak z czerwonym pesto
– kurczak pieczony na butelce piwa
– kurczak z mozzarellą
– kurczak pieczony
– orientalne skrzydełka z kurczaka
– kotlety mielone z kurczaka
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– surówka z czerwonej kapusty
– Siekane kotlety z kurczaka
– Zrazy wołowe
– Surówka z włoskiej kapusty
PIECZONA PIERŚ INDYKA
PRZYGOTOWANIE: 1 h 30 minut
Ilość porcji: 2-4
SKŁADNIKI:
- pierś z indyka ze skórą lub bez (średnia – 600-800g)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100g roztopionego masła
- 1 nieduża marchewka
- 1 laska selera naciowego
- 1 cebula
- 80 ml czerwonego wytrawnego wina
- rękaw lub torebka do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
- W miseczce wymieszaj oregano, obie papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek sól i pieprz. Tą mieszaniną nasmaruj dokładnie pierś z indyka i odstaw na 30 minut.
- Obraną marchewkę, cebulę i selera naciowego pokrój w kostkę o boku 2-3 cm lub w podobne kawałki.
- Przygotuj rękaw do pieczenia lub specjalną torebkę do pieczenia. Na dno włóż warzywa, na nich połóż pierś z indyka a następnie polej wszystko rozpuszczonym masłem. Zamknij szczelnie rękaw i włóż do naczynia do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 190 st C i wstaw do niego przygotowanego indyka. Piecz pierś przez 60-70 minut w zależności od wielkości kawałka.
- Po upieczeniu wyjmij mięso z piekarnika i bez usuwania folii odstaw mięso jeszcze na 10 minut. Następnie przetnij rękaw, wyjmij mięso a cały sos wraz z połową upieczonych warzyw przełóż do niedużego garnka. Dodaj jeszcze czerwone wino i gotuj kilka minut. Następnie przygotuj gorącą gotowaną wodę około 100 ml i zacznij przecierać sos blenderem. Sos rozrzedź do pożądanej konsystencji za pomocą gorącej wody, powinien być zblendowany na gładko.
- Krój pierś z indyka na plastry, podawaj z sosem i dodatkami. Idealnie pasuje do tego dania puree ziemniaczane i duszona czerwona kapusta.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!