Słodko-pikantny przepis na sos barbecue, który doskonale pasuje do potraw z grilla, kurczaka i innego rodzaju mięs. Jest także dobrym uzupełnieniem grillowanych kanapek z salami i meksykańskimi dodatkami. Nie musicie kupować gotowych rozwiązań, zróbcie sos samodzielnie w domu.
Sos wykorzystanie m.in. do takich potraw jak:
– kurczak barbecue
– żeberka barbecue
Przygotowanie:10 minut
Składniki:
– pół szklanki ketchupu
– 2 łyżki sosu sojowego
– pół łyżeczki mielonego imbiru
– 2 łyżki melasy – możecie w ostateczności zastąpić ją brązowym cukrem
– 2 łyżki ostrego sosu np Luisiana
Przygotowanie:
Należy jedynie wymieszać wszystkie składniki. Jeśli zamiast melasy używacie brązowego cukru, musicie podgrzać sos aby cukier się rozpuścił. Melasa umożliwia przygotowanie sosu bez podgrzewania.
SMACZNEGO!
Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy
4 comments
Bardzo lubię sos barbecue 🙂 można z niego tyle dobrego mięsa przyrządzić a i do sałatki też się nadaje po drobnej modyfikacji 🙂
Sylvia – a jak go zmodyfikować do sałatki?
O jej rozmarzyłam się… 🙂 Gdyby tak można już było wyjść do ogrodu i przygotować grillową ucztę… Niestety patrząc za okno stwierdzam, że jeszcze trochę trzeba poczekać 🙁 ale sos i tak wypróbuje !
polecam, ja użyłam go do kurczaka – należy obtoczyć i piec w piekarniku. A zresztą jutro i tak na blogu 🙂