Wpisz i naciśnij Enter

Kalmary w cieście

Kalmar jest doskonały pod warunkiem ze nie jest gumowaty podczas jedzenia. Dlatego przygotowuje się go bardzo szybko, bo im krótszy czas obróbki, tym mniejsza szansa na niejadalnego kalmara 🙂 Nie należy się go jednak obawiać – przygotujcie go kiedyś a sami się przekonacie.

Przygotowanie:30 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:
– sprawione kalmary (mogą być mrożone)
– szklanka oleju roślinnego
– jajko
– bułka tarta
– mąka
Składniki sos:
– puszka pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– garść świeżych ziół (koperek, pietruszka, bazylia ew oregano)
– 1 cała papryczka chili

Przygotowanie:

Sos: niezwykle prosto go przygotować. Wystarczy wrzucić składniki do blendera i przetrzeć. Odstawcie na 10 min do lodówki.
Kalmary: przygotujcie składniki na panierkę – jest identyczna jak na znane Wam kotlety schabowe. Paski kalmarów obtoczcie w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Wrzucajcie na rozgrzany olej na wysokiej patelni lub do frytkownicy. Smażcie kilka minut obracając, tak aby miały piękny rumiany kolor.
Kalmary możecie podać także z innym sosem. Ja bardzo lubię np sos czosnkowy.
SMACZNEGO!

kalmary2 (1 of 1)

kalmary1 (1 of 1)

Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
śledzie w oleju
boeuf strogonow
pasta z awokado
frytki z batatów
placek po węgiersku
pierogi z kaszą gryczaną
zupa krem z pomidorów
marynata do karkówki 
pizza z patelni
puree ziemniaczane
kolacja – moje ulubione przepisy

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Kalmary w cieście
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *