Nie masz pomysłu na rodzinny obiad. To już masz! Zamiast tradycyjnych schabowych, lub schabowych nadziewanych w innej postaci zrób tym razem roladki schabowe. Pokazuję Ci, jak można je fajnie nadziać, w moim przypadku w środku znalazły się suszone pomidory, porcja musztardy ziarnistej oraz ser, który po smażeniu był pyszny i ciągnący. Do moich rolad przygotowałam pyszny sos porowy, który robi się ekspresowo niemalże w jednym czasie. Ale oczywiście nie musisz go przygotowywać, możesz podać roladki z innymi dodatkami, właściwie dowolnymi.
Polecam Wam garść moich ulubionych przepisów:
– kotlety z cukinii
– kotlety mielone
– cordon bleu z kurczaka
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak pieczony
– surówka z czerwonej kapusty
– przepis na kotlet schabowy inaczej
– kotlet schabowy
– placek po węgiersku
– kotlety ziemniaczane
– przepis na ogórki kiszone
– młoda kapusta
– Zrazy wołowe
– Surówka z włoskiej kapusty
ROLADY SCHABOWE NADZIEWANE SEREM
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4
SKŁADNIKI ROLADY:
– 4-6 plastrów schabu środkowego
– 10-12 suszonych pomidorów
– 6-10 łyżek musztardy francuskiej
– 100 g sera gouda lub mozzarella w kawałku
– sól, pieprz
– 1 jajko
– kilka łyżek bułki tartej
– olej do smażenia
SKŁADNIKI SOS POROWY:
– 1 duży por lub 2 mniejsze
– sól, pieprz
– 100 ml śmietanki 30%
– 1-2 łyżki śmietany 18%
– 1 łyżka posiekanego koperku
– 1-2 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
- Pora drobno posiekaj i na patelni rozgrzej nieco oliwy. Podsmaż najpierw por a jak zacznie się lekko rumienić dodaj na patelnię nieco wody aby dalszy proces był już duszeniem.
- Jak por po kilku minutach zmięknie, dodaj 2 rodzaje śmietany, dopraw solą i pieprzem i jeszcze duś przez jakiś czas, do osiągnięcia pożądanej miękkości. Na koniec dodaj nieco koperku.
- Plastry schabu rozbij za pomocą tłuczka na jak największe kotlety. Idealnie, aby stworzyć z nich dość proporcjonalne prostokąty, choć nie zawsze jest to możliwe.
- Kotlety dopraw solą i pieprzem. Nasmaruj od środka musztardą francuską i połóż po 1 lub 2 suszone pomidory oraz sporą porcję sera w kawałku, tak jak widzisz to na filmie.
- Zawijaj roladki, zakładając też boki, aby nie wystawało nadzienie i ser podczas pieczenia się nie wylał.
- Przygotuj 2 miski do panierowania – w jednej bułkę tartą a w drugiej roztrzepane jajko. Panieruj każdą z roladek najpierw w jaku a później w bułce.
- Roladki smaż na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zezłocą. Obracaj co jakiś czas, aby smażenie było równomierne z każdej strony.
- Roladki układaj na przygotowanym sosie porowym, podawaj z ziemniakami lub innymi dodatkami.
Smacznego!