Kiszona kapusta to nie tylko świetny dodatek do wszystkich dań, ale także porcja zdrowia. Z gotowej kiszonej kapusty kupionej w sklepie w prosty sposób wyczarujesz pyszną surówkę do obiadu w dosłownie kilka chwil. Jak ją zrobić? Jakie dodatki dodać? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w przepisie poniżej.
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sos do sałatki
– sałatka gyros
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sałatka kebab
– sałatka brokułowa
– kurczak z batatami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY
Przygotowanie: 10 minut
Składniki:
– 300 g kiszonej kapusty
– 1 duża średnia marchewka
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz
– opcjonalnie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– opcjonalnie – 2-3 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
– opcjonalnie 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- Kapustę odciśnij i poszatkuj, aby włókna były mniejsze.
- Marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce. Dodaj ją do kapusty, dolej oliwę, dopraw pieprzem i opcjonalnie solą (kapusta będzie już słona). Możesz dodać do surówki jeszcze odrobinę cukru, czerwoną cebulę lub natkę pietruszki. Wszystko wymieszaj.
- Surówkę odstaw na 20-30 minut, zanim podasz ją do obiadu.
SMACZNEGO!