Przepyszne kotleciki mielone z mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego z dodatkiem aromatycznych przypraw. Przygotowanie w domu kotlecików cevapcici jest naprawdę proste, a podać je możecie na różne sposoby. Oczywiście z ziemniakami czy frytkami i surówką, ale doskonałe są także z dodatkiem ciepłych chlebów pita, z ajvarem, greckim jogurtem z dodatkami i warzywami. Zobacz, jakie to proste i zainspiruj się do gotowania pysznych dań w Twojej kuchni.
Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu? Zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Zajedziesz mnie na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTubie a nawet na TikToku.
Polecam Wam też inne przepisy z mięsem mielonym:
Pieczone bataty z mięsem mielonym
Szwedzkie klopsiki jak z Ikei
Pierożki empanadas z wołowiną
Kotlety mielone w sosie musztardowym
Kotlety mielone w sosie z suszonymi pomidorami
Kotlety mielone z mozzarellą
Spaghetti bolognese – przepis podstawowy
Meksykańska lasagne
Naleśniki meksykańskie
Burrito z chilli con carne
Gnocchi bolognese
Chilli con carne
Zupa gołąbkowa
Mousaka (musaka) bułgarska
Lasagne (lasagne bolognese)
Zupa taco
Gołąbki bez zawijania
CEVAPCICI – BAŁKAŃSKIE KOTLECIKI
PRZYGOTOWANIE: 50 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
SKŁADNIKI CEVAPCICI:
– 250 g mielonej wołowiny
– 250 g mielonego mięsa wieprzowego (możesz użyć dobrej jakości mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego)
– 1 jajko
– 1 łyżeczka gorczycy w ziarenkach
– 1 łyżeczka ziarenek fenkuła (jeśli nie masz możesz zastąpić ziarnami kolendry, choć nieco to zmieni smak)
– 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 1 duży ząbek czosnku
– 8-10 patyczków do szaszłyków
– odrobina oleju lub oliwy z oliwek
DODATKOWO:
– gotowe chlebki pita, lub domowe chlebki pita według mojego przepisu
– 200 g jogurtu greckiego
– 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz
– 6-8 łyżek gotowego ajvaru (pasty z papryki i bakłażana)
– kilka małych pomidorków
– czarne drylowane oliwki
– opcjonalnie rukola
– chilli do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Gorczycę i nasiona fenkuła wrzuć do moździerza i rozetrzyj. Dodaj przyprawy do mięsa, dorzuć jeszcze obie papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wbij jajko i wszystko wymieszaj za pomocą dłoni, tak aby mięso równomiernie wymieszało się z przyprawami.
- Kotleciki możesz smażyć na patelni, przygotowywać na grillu lub w piekarniku. Jeśli wybierzesz grilla, pamiętaj o namoczeniu patyczków do szaszłyków w wodzie.
- Z mięsa odrywaj spore porcje i ugniataj, tworząc podłużny kształt. Nadziewaj na patyczki do szaszłyków i układaj na blaszce lub w innym naczyniu. Kotleciki można przygotować około 30-60 minut wcześniej i wstawić do lodówki, aby mięso bardziej przeszło smakiem przypraw.
- Na koniec nasmaruj mięso oliwą lub olejem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200o C. Piecz przez 30-40 minut aż przestaną być surowe i nieco się przyrumienią.
- W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i odstaw do lodówki. Pokrój też pomidorki.
- Tuż przed podaniem podgrzej w piekarniku chlebki pita. Na talerzach układaj pity, jogurt grecki z czosnkiem, po 2-3 łyżki pysznej bałkańskiej pasty ajvar, po 2-3 kotleciki cevapcici i pozostałe dodatki. Podawaj.
Smacznego!