Frytki w iście meksykańskim stylu, klasycznie smażone na oleju, ale podane z pysznym chilli con carne, tartym serem cheddar, zapiekane w piekarniku i podane z dodatkami. Kocham takie dania. Oczywiście głównie za ich smak, ale także to, że można je bez skrępowania jeść palcami. Poniżej znajdziesz przepis na porcję dla 2 osób, ale zrób to danie na imprezę ze znajomymi, rodzinny obiad czy kolację. Wszyscy będą zadowoleni, zarówno dzieci jak i dorośli.
Aby nieco odchudzić to danie, zrezygnuj ze smażenia frytek w tłuszczu na rzecz zrobienia ich w piekarniku bez dodatku oleju. Będzie zdrowiej, miej tłusto a równie pysznie.
Zapraszam na inne przepisy w meksykańskim stylu:
Ryż po meksykańsku
Jajka po meksykańsku – huevos rancheros
Bataty pieczone po meksykańsku
Naleśniki meksykańskie
Sałatka meksykańska z krewetkami
Burrito z kurczakiem
Tacos z kurczakiem i guacamole
Pieczone ziemniaki z guacamole
Nachos z kurczakiem
Sałatka meksykańska z kurczakiem
Tacos z szarpaną wieprzowiną
Bowl burrito z łososiem
Fajitas z kurczaka
Quesadilla z kurczakiem
Zapiekane nachos z chilli con carne
Enchiladas z kurczakiem
Chilli con carne
Guacamole
Dynia pieczona z chilli con carne
Quesadilla z rwanym kurczakiem
Tacos z kurczakiem mole
FRYTKI PO MEKSYKAŃSKU
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 4000-500 g mielonej wołowiny
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
-1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 1 puszka czerwonej fasoli
– oliwa do smażenia, sól i pieprz
– 200-300 g frytek
– pół szklanki tartego sera cheddar
– 1 pomidor
– pół szklanki świeżych ziół do posypania (szczypiorek, świeża kolendra)
– 2 łyżki śmietany 18%
– 3-4 łyżki guacamole
Przygotowanie:
- Czosnek oraz cebulę drobno pokrój.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli, wtedy dodaj czosnek i jeszcze chwile smaż.
- Dodaj na patelnię zmieloną wołowinę i podsmażaj do czasu, aż mięso przestanie być surowe, mieszając od czau do czasu. w trakcie smażenia dopraw solą i pieprzem, a jak już się usmaży, dodaj pozostałe przyprawy: wędzoną paprykę, pieprz cayenne, kmin rzymski.
- Dodaj do mięsa koncentrat pomidorowy i czerwoną fasolę z puszki, odsączoną z większości sosu.
- Mięso duś do momentu aż sos się zredukuje, wszystko połączy. Całość powinna być dość gęsta!
- W tym czasie przygotuj frytki na oleju lub w piekarniku. Zetrzyj też ser cheddar i rozgrzej piekarnik do 200o C.
- Przygotuj żaroodporne naczynie lub blaszkę. Na spodzie układaj frytki, na nich mięso z dodatkami a całość posyp tartym serem. Wstaw do piekarnika na dosłownie 5-6 minut aż ser się rozpuści.
- W tym czasie posiekaj drobno pomidora i przygotuj śmietanę, guacamole i zioła. Po wyjęciu z piekarnika dodaj pomidory, zioła. Śmietanę i guacamole możesz nałożyć na frytki lub podać w osobnych miseczkach. Podawaj od razu.
SMACZNEGO!
1 comments
Uwielbiam takie połączenia! Frytki i meksykańskie smaki to strzał w dziesiątkę