Placki z patelni to idealny dodatek do past, hummusu czy sałatek. Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na placki bez dodatku drożdży. Polecam przygotowanie do nich tradycyjnego hummusu, hummusu z soczewicą, pasty z soczewicą, pasty z kurczaka. Bardzo często podaję także oliwę z dodatkiem czosnku, suszonego oregano i soku z cytryny. To pyszny dodatek do placków i chleba.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– podpłomyk z czerwoną cebulą
– chlebek z pesto
– Placki z kiszonej kapusty – Fuczki
Przygotowanie: 30-45 minut
Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki mąki (typ 550-650), przesianej
• pół szklanka ciepłej wody
• pół łyżeczki soli
• 1 łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
- Mąkę przesiejcie do miski i dodajcie pozostałe składniki. Wyróbcie za pomocą dłoni ciasto, przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie na koło 20 minut.
- Następnie odrywajcie spore kawałki ciasta (ciasta starczy na 4-5 placków), resztę zostawiając pod ściereczką aby nie wyschło. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkujcie ciasto na cienkie placki.
- Placki od razu smażcie na suchej patelni o nie przywierającej powłoce. Wystarczy około 20 sekund z każdej strony.
- Placki podawajcie od razu lub zamknijcie szczelnie w torebce foliowej i włóżcie na chwilę do piekarnika przed podaniem.
SMACZNEGO!
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Proste placki chlebowe
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
12 Review(s) Based on